Точка зору

Садівнику треба зробити всі речі видимими для себе

Петер Ван Аркель
консультант з вирощування яблуні та груші (Нідерланди)

Перед тим, як перейти до зменшення затрат і так далі, треба спочатку підвищити якість – там гроші.

Звичайно, у вас буде висока урожайність, коли підвищиться якість товару. Знижувати при цьому затрати? Це дуже складно.

Деякі фермери думають, що існують якісь прості засоби підвищити урожайність чи якість. Нема нічого простого. Весь процес має бути правильним з самого початку, і треба рахувати, який чистий дохід мені приносить 1 га саду в кінці року. Отже ви маєте приймати подальші рішення на підставі фактів. Дехто дивиться у кінці року на результати і думає: «О, все не так погано! У мене залишилось трохи грошей на Toyota Land Cruiser!» Тобто рік був непоганий.

Як підвищити ефективність? Треба зробити всі речі видимими для себе: які є витрати, де вони, які мої сильні та слабкі сторони. Дехто краще вирощує яблуню або грушу, або черешню, у когось навіть є консультант, а хтось просто краще п’є горілку. Можливо, ви не вмієте добре організувати процес? Я бачив багато погано організованих господарств. Подивіться навколо себе – знайдіть того, хто це може зробити краще за вас. Тобто потрібно рахувати, планувати – і тоді ви будете знати, куди краще інвестувати.

Деякі фермери, і не тільки тут, намагаються зменшувати кількість обприскувань або добрив, тобто шукають шляхи зекономити. Звичайно, подекуди можна і заощадити, але у кінці року ви виявите, що ця сума буде не більше центу чи півценту на кілограмі. Я знаю багато випадків, коли фермери отримували паршу чи грушеву медяницю, і це коштувало їм набагато дорожче, ніж ті зекономлені кошти. У більшості випадків така економія безглузда.