Точка зору

Ринок вирішив, що груднева доповідь USDA є ведмежою

Марія Колесник
заступниця директора ProAgro Group

Після оприлюднення грудневої доповіді WASDE USDA біржовий кукурудзяний ринок не побачив підстав для росту. Зокрема, урядові американські експерти залишили обсяг виробництва та кінцевих запасів кукурудзи в Сполучених Штатах незмінними, порівняно з їх листопадовою оцінкою, в той час як більшість ринкових аналітиків очікувала на зменшення залишків в країні з 1,702 до 1,691 млрд бушелів. Наразі врожай кукурудзи в США оцінюється у 368,49 млн тонн, а запаси – у 43,23 млн тонн.

За її словами, прогноз світового виробництва в грудні, порівняно з листопадом, було зменшено на 1 млн, до 1,144 млрд тонн, а світових запасів – на 2,47 млн, до 288,96 млн тонн через збільшення обсягів світової торгівлі.

Так, на думку американських урядових аналітиків світовий експорт кукурудзи в сезоні 2020/21 МР становитиме 184,658 млн проти листопадового прогнозу у 183,453 млн тонн.

Варто зазначити, що збільшення обсягів світової торгівлі кукурудзою очікується за рахунок Бразилії (+1 млн тонн) та України (+1,5 млн тонн), що є доволі несподіваним. Водночас її експорт з території самих Сполучених Штатів аналітики USDA залишили незмінним на рівні 66 млн тонн, а з Аргентини зменшений на 1 млн тонн. Поставки кукурудзи з території Бразилії наразі прогнозуються на рівні 40 млн, з України – 24 млн тонн, а з Аргентини – 33 млн тонн зерна.

Попри очікування ринку, що внаслідок несприятливих погодних умов, виробництво кукурудзи в Бразилії буде скорочено, USDA в своїй грудневій доповіді залишило його на рівні листопадового прогнозу, який становив 110 млн тонн. Зменшення прогнозу врожаю в Аргентині на 1 млн, до 49 млн тонн, було повністю компенсоване збільшенням прогнозу цьогорічного врожаю в Україні на 1 млн до 29,5 млн тонн зерна. Такий прогноз для України виглядає доволі контраверсійно, оскільки він, швидше за все, базується на українській офіційній статистиці, яка останнім часом викликає все більше запитань.

Не викликало бурхливої реакції через свою прогнозованість і скорочення оцінок виробництва кукурудзи країнами ЄС з 64,2 до 63,7 млн тонн. Цьому трохи протирічить зменшення обсягів прогнозного імпорту кукурудзи до Європейського Союзу на 1 млн, до 19 млн тонн, але подібні кроки можна пояснити більш низьким обсягом внутрішнього споживання (-1,1 млн тонн) через надто високі ціни.

Не стало для ринку несподіванкою і чергове підвищення очікуваного показника імпорту кукурудзи до Китаю з 13 до 16,5 млн тонн. Попередній прогноз китайського імпорту становив 7 млн тонн, а аграрний аташе Сполучених Штатів в Китаї оцінює його більше ніж у 20 млн тонн.