Точка зору

Ринок спаржі трансформується

Олександр Журавель
власник ФГ «Аспарагус Журавля», Полтавська обл.

Загальний тренд: цього року продавати спаржу значно важче, ніж було минулого. Наш основний ринок збуту — Київ, хоча продаємо ми спаржу по всій Україні, висилаємо товар «Новою поштою». Однак більшість наших покупців — мешканці столиці. І хоча минулого року в Києві людей було менше, ніж нині, однак і продавців спаржі теж було менше. Зараз торгових точок у цілому більше, активно працюють супермаркети, дрібні магазинчики, тож конкуренція значна. Крім того, грає роль фінансове виснаження населення, адже з доходами у людей не все гладко. Хоча в київських супермаркетах і досі є залишки імпортної спаржі, яку вони продавали по 600 грн за кілограм.

У цілому наші канали збуту не змінилися. Основний обсяг спаржі продаємо через соцмережі  Фейсбук та Інстаграм. Крім того, постачаємо товар у невеликі  магазини формату «крамниця біля дому», також пробуємо торгувати на фермерських ринках. Спаржу другого сорту другий сезон поспіль постачаємо на потреби ЗСУ.

Щодо ринку спаржі в Україні, то він постійно трансформується. Починають активніше віддавати врожай ті плантації, які насаджувалися фермерами перед війною. З іншого боку, кілька найбільших спаржевих плантацій, які розміщувалися в Херсонській області, досі в окупації.

Однак є позитивні моменти. Можу констатувати, що обізнаність населення про спаржу як продукт для здорового харчування за останній рік істотно зросла. Тобто покупці свідомо її шукають і хочуть мати в раціоні здорову їжу. 

Ми почали сезон із ціни 300 гривень за кілограм спаржі. Це вище, ніж минулого року, коли початкова ціна становила 200 грн за кілограм і протягом сезону не змінювалася. Однак цього року тенденція до того, що початкова ціна поступово буде знижуватися, орієнтовно до 250 грн. Хоча на фоні здорожчання решти овочів у кілька разів, зокрема цибулі та моркви, зростання ціни на спаржу не таке істотне. 

У нашому фермерському господарстві за останній рік відбулися зміни. Ми встановили лінію доробки спаржі та холодильне обладнання. Завдяки цьому в нас істотно зменшилися трудозатрати на кожен вироблений кілограм спаржі – приблизно на 30%. А це важливо, адже в собівартості спаржі основна складова — це оплата людської праці. Лінія вживана, приїхала до нас із Голландії. На те, щоб оформити угоду, доставити лінію і підключити, знадобився місяць. Вона миє зрізані пагони спаржі та підрізає їх, а вже працівниці фасують їх у пучки і складають у пакети.

Щодо погодних факторів, то нам погода сприяла отримати врожай навіть на кілька днів раніше порівняно з минулим роком. Ми почали відвантажувати замовлення клієнтам одразу після Великодня, 17 квітня. Наскільки мені відомо, на жаль, у більшості господарств на північному заході України перший урожай спаржі було втрачено через заморозки.

Весняне водопілля наші ділянки зі спаржею теж не зачепило, адже ми свідомо вибирали для цієї культури плантації на підвищенні.

До речі, щоб ближче познайомити споживачів зі спаржею, в цю суботу, 13 травня, плануємо провести дегустацію спаржі в Кременчуці, в Придніпровському парку біля дитячих атракціонів, на літньому майданчику кафе Папина Паста. Запрошуємо всіх містян і гостей! Буде смачно!