Точка зору

Розвиваємо дрібне фасування – орієнтуємось на кінцевого споживача

Людмила Стелько
начальниця лабораторії ТОВ «Дюнгер»

Живемо в непростий час. У розрізі нинішніх подій у країні всі стали більш мобільними та цифровими. Концепції роботи змінилися. Станом на сьогодні вартість сировини для виготовлення добрив дуже висока. Це, а також негативні моменти з валютою, провокують значне зростання вартості добрив. Тож системи підживлення потребують пошуку нових рішень.

Звісно, без базових продуктів не обійтися (селітра, карбамід, сульфат амонію будуть у попиті), але нині слід розглядати використання нішевих, спеціальних продуктів під кожен гектар, під кожну культуру, коли кінцева мета – отримати  гарний результат. І цей напрямок є стратегічним. Розвиваються ландшафтні парки, сади, фермерські господарства з вирощування різних овочевих та ягідних культур, – а вони вимагають спеціальних добрив, і це вже тенденція.

Третій рік ми займаємось виробництвом і реалізацією добрив у дрібному фасуванні – 1, 3, 4, 5, 20 та 25 кг. Як і в будь-якому бізнесі, завжди хочеться розширятись і мати нові можливості, утім, тут є багато стереотипів. Дачники та городники звикли вносити селітру, а інші види добрив не розглядають, адже, використовуючи комбіновані схеми живлення, можна підвищити свій урожай.

Наші фахівці в галузі хімії та живлення рослин озброїлися своїми знаннями та досвідом – вивели формули для окремих видів культур (для овочів, ягідних та плодових культур, газонних та декоративних трав, хвойних і вічнозелених рослин, для квітучих), досліджували їх, щоб з упевненістю запропонувати споживачеві. На сьогодні асортимент добрив ТМ DÜNGER можна купити по всій України (окрім окупованих територій).

Ми цікавилися продукцією наших закордонних колег, аналізували та прогнозували для себе перспективи та ризики. За статистикою, вивченою нами у 2021 році, на полицях одного з великих мережевих магазинів активно продаються добрива Ostchem, Biopon, Agricol, RoyalMix, MasterNPK, Yara, Compo, Fertis. Напрямків багато і перераховувати можна нескінченно, та ми свою нішу знайшли і всіх конкурентів знаємо в обличчя.

Внутрішній ринок великий, цікавий, а також досить дорогий та тісний. Перевага DÜNGER в тому, що ми – український виробник, а отже як ніхто знаємо нашого споживача і пропонуємо йому найкраще. Та є один нюанс: люди звикли, що якісний продукт можна отримати лише від закордонного виробника, і це сумно. Полиці магазинів і сьогодні заставлені величезною кількістю добрив за досить дорогими цінами. Але, як показав час нашої роботи в цьому напрямку – люди готові пробувати щось нове, і вже напередодні нового сезону ми отримуємо замовлення на нашу продукцію, що дуже приємно і мотивує нас рухатися далі.

Нещодавно поповнили асортимент на ті позиції добрив, які мають найбільший попит: комплекс добрив для лохини; добрива для гортензії, азалії, рододендрону; для картоплі; для гідропоніки та ґрунту; для троянд; для кімнатних рослин; органо-мінеральні добрива. А також наші вже відомі: універсальне добриво; добрива для газонних трав; для хвойних вічнозелених рослин; для плодово-ягідних культур; осіннє добриво – універсальне та для газонів.

Для того, щоб дати можливість поціновувачу свого саду, городу використовувати продукцію заводу «Дюнгер», ми постійно працюємо над асортиментом, активно впроваджуємо органічну складову.

Обов’язковою умовою для досягнення максимального результату при підживленні рослин є комплексний підхід. Органічні сполуки ніколи не замінять мінеральні. Комплексно впливати на культури можуть органо-мінеральні добрива, оскільки є універсальними. Ефективність таких добрив у рази вища за класичні з добавками, а коефіцієнт засвоюваності рослинами поживних елементів більш ніж удвічі вищий і може досягати до 90%. Як наслідок, кількість мінералів, що вносяться в ґрунт, при використанні органо-мінерального підживлення може бути скорочено без втрати якісних показників. Органо-мінеральні добрива використовуються як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Наш досвід роботи з різними видами добрив у сільському господарстві підштовхнув до того, що ми адаптували системи живлення з професійної галузі для аматорського овочівництва та садівництва. Ми зацікавлені у максимальній адаптації своїх технологій та продукції до потреб кожного клієнта.

Садівники на своїх невеликих ділянках з легкістю можуть вирощувати овочі та фрукти, як і найбільші фермери. Яблуні будуть плодоносити щоліта, а не так як у сусідів – «відпочивають» через рік. Огірки та томати теж реально збирати раніше та триваліше. А картопля та інші овочі будуть довго зберігатись і матимуть прекрасну поживну цінність.

Система живлення зручна та проста, запозичена у професіоналів, які вирощують сільськогосподарську продукцію у великих масштабах:

  • основне внесення добрив у ґрунт під час посадки;
  • коригувальні підживлення протягом цвітіння та плодоношення.

DÜNGER – не просто добрива. В них вкладено душу, працю та посил на добрий початок та тривалу справу.