Точка зору

Роботизація заторкне всіх, у тому числі й сільське господарство

Ельвіра Абселямова
агроконсультант

Робоча сила щороку дорожчає. І це факт, хочемо ми того чи ні. Люди шукають більш оплачувану працю, бажано розумову.

У сучасному ягідництві чітко прослідковується тренд на автоматизацію праці. Я підтримую цю тенденцію. У себе в господарстві та на інших полях намагаюся зробити так, щоб людські руки не були задіяні у процесі виробництва продукції.

Це системи поливу, які будуть працювати в комплексі з метеостанцією, з аналізаторами вологості ґрунту, приладами, які вимірюють РН та ЕС, датчиками сонячного освітлення тощо. Система зможе регулювати полив залежно від погодніх умов, фази росту рослини.

За рахунок високих технологій господарство матиме менше трудо- та енерговитрат. Агрономові не потрібні будуть помічники з поливу, моніторингу та обліку. Адже люди схильні до ліні, можуть припускатися помилок. Наприклад, не побачити тієї чи іншої хвороби, неправильно визначити норму поливу тощо.

У садах все частіше застосовується механічне обрізування, комбайни для збирання врожаю, роботи-збирачі.

Навіть при невеликих витратах можна значно підвищити ефективність праці при ручному збиранні з візками для ягід, механізації доставки продукції з поля в склад.

Автоматичні системи обліку врожаю дозволяють точно, швидко обліковувати кількість продукції, простежувати якість роботи кожного збирача.

У теплицях автоматизація ще вища. Там навіть можна підключити автоматичне утворення туману. Особливо це актуально при вирощуванні саджанців та ягідних культур.

Правильно поданий туман дозволяє зволожити повітря без утворення крапельної вологи, яка на суницях провокує борошнисту росу і сіру гниль.

Так само в теплицях автоматика регулює провітрювання, опалення, зашторювання.

Якщо є можливість якусь функцію автоматизувати – це треба робити.

Людина рано чи пізно відійде від ручної праці. Ми маємо брати з минулого помилки і дивитися в майбутнє.

Галузі, які стосуються роботизації та автоматизації стосуватимуться і сільського господарства. Адже це найбільш трудомістка галузь економіки.

Це складно, для впровадження передових технологій у землеробство потрібно вкласти дуже багато праці та фінансових витрат.

Роботизація не пройде повз нас, вона стосується всіх.

В Україні автоматизація та роботизація йде дуже повільно. Фермери часто скептично ставляться до високих технологій. Але наробивши помилок із ручним керуванням, приходять до думки, що треба встановлювати автоматику. При цьому втрачають врожай.

Поки що це молодий напрямок. Часто підтримка техніки недостатньо кваліфікована. В Україні небагато грошей, дорогі кредитні ресурси. Але ми маємо великі господарства, які можуть закамулювати ресурси і зробити одні з найкращих ягідників Європи.