Овочі-Ягоди-Сад

Особливості використання водорозчинних добрив

Особливості використання водорозчинних добрив

Збільшення виробництва овочевої продукції на сьогодні є стратегічно важливим завданням, аби безперебійно забезпечувати населення овочами у свіжому та переробленому вигляді.

Але збільшення валового обсягу вирощеного врожаю має відбуватися не за рахунок розширення площ вирощування, а шляхом підвищення врожайності та якості овочів. І одним зі шляхів вирішення цього завдання є раціональне використання високоякісних добрив.

Одним із методів оптимізації живлення в овочівництві на теперішній час є використання добрив шляхом фертигації –– подача елементів живлення разом із поливною водою по системі крапельного зрошення. За умови використання рекомендованих доз добрив, оптимального вибору часу їх внесення та правильного визначення норми поливної води, ми отримуємо контроль над ростом та розвитком всієї рослини. Зазначений спосіб дозволяє фермеру задовольняти потреби культури в елементах живлення протягом усього періоду росту та розвитку.

Водночас слід максимально ретельно підійти до питання вибору добрива для фертигації, яке повинне мати оптимальний склад поживних елементів та баланс між ними.

Чому це так важливо?

Система живлення будь-якої культури базується на її фізіології, адже потреби в елементах живлення різняться залежно від стадії розвитку рослини. Відповідно, принцип «внести те, що є» не підходить, якщо за мету поставлене отримання гарного врожаю.

Для прикладу візьмемо рослини томатів. Їх життєвий цикл складається з кількох основних фаз, у кожній з яких рослина має свої специфічні потреби:

  • від сходів до цвітіння –– у цей період томатам украй необхідні фосфор та азот;
  • від цвітіння до формування плодів –– особливо важливими будуть азот, калій та сірка;
  • від початку плодоношення до дозрівання плодів –– незамінними елементами в цей період є калій та кальцій.
Рис. 1. Поглинання макроелементів рослинами томатів

Також слід пам’ятати, що не всі елементи живлення між собою «товаришують». Важливо підбирати добрива з набором поживних речовин, котрі будуть допомагати один одному засвоюватися рослиною (мова про так звані елементи-синергісти). Якщо не враховувати цей нюанс, можна зашкодити рослинам, а не допомогти. Для прикладу, використання підвищених доз фосфору в період активного наростання вегетативної маси буде блокувати надходження таких важливих елементів, як залізо, марганець, цинк та кальцій, оскільки вони є антагоністами. Постійні внесення великих доз калію буде негативно впливати на засвоєння рослиною магнію, котрий надзвичайно важливий для процесу фотосинтезу.

Однією з найкращих пропозицій водорозчинних добрив на ринку України є продукти КСЦ (KSC) від «Тімак Агро Україна». Це лінійка добрив, які призначені для збалансованого живлення рослин відповідно до фаз розвитку.

Використання лінійки КСЦ на перці солодкому в Херсонській області
Використання КСЦ 5 та КСЦ 7 на моркві в Херсонській області

Універсальні формули дозволяють використовувати їх на будь-яких овочевих культурах методом фертигації в закритому та відкритому ґрунті. У лінійці КСЦ немає добрив із рівнозначним складом діючої речовини (16:16:16; 18:18:18). Кожна формула має ідеальний баланс між усіма елементами живлення та містить не тільки макро-, а й мезо- та мікроелементи. Саме збалансованість формул добрив КСЦ забезпечує ефективне засвоєння та виключає можливість блокування елементів живлення. Також ці добрива сумісні між собою. Це дає можливість створити індивідуальну та необхідну формулу шляхом змішування кількох продуктів цієї лінійки.

Ще однією особливість КСЦ є наявність унікального біокомплексу, який стимулює фізіологічні процеси (ріст кореневої системи, вегетативний розвиток, прискорює транспорт елементів живлення) та допомагає рослині боротися зі стресом від початкового розвитку до дозрівання врожаю, забезпечуючи тим самим якісні та кількісні показники товарного врожаю.

Якість поливної води та доступність розчину

Враховуючи реалії стосовно проблематики із якістю води для поливу, слід звертати увагу не тільки на підбір якісного та збалансованого живлення, а й на засвоєння його з водою. рН та електропровідність –– показники, що відіграють ключову роль у засвоєнні поживних речовин рослинами (відображають концентрацію розчинних солей та іонів водню у водному розчині). Щоб запобігти негативному впливу на здатність рослин поглинати воду із розчиненими в ній елементами живлення, потрібно коригувати якість води до оптимальних показників. Компанія «Тімак Агро» зробила величезний крок у вирішенні цієї проблеми. Добрива КСЦ забезпечують рослинам оптимальне поглинання поживних речовин, не знижують рН та ніколи не збільшують електропровідність розчину незалежно від якості води.

Вплив на електропровідність розчину порівняно з контролем

Олег Бормотов, продакт-менеджер

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ