Точка зору

Питання рентабельності картоплі стоїть дуже гостро

Віктор Різник
Експерт з картоплярства

Ситуація з картоплею непроста. Враховуючи військові дії, частина господарств взагалі не посадила картоплю, інші – зменшили площі під культурою в кілька разів. А ті, що посадили – в багатьох регіонах ці роботи провели з величезним запізненням. 

Погодні умови цього року були дуже непрості. Холодна, суха весна, потім – спека, а зараз дощі. 

У період зав’язування бульб був дефіцит вологи, типово кількість бульб значно менша, ніж потенціал сортів. Самі бульби дещо більші, бо їх менше на кущі.

Невідомо, який буде урожай по якості. Адже зараз є питання вторинного росту столонів, вторинного росту бульб. У тих місцях, де не було поливу, або які потрапили в період бульбоутворення в сухі умови – типовим явищем є парша.

Складнощі є і з насіннєвими господарствами. Багато насіннєвого матеріалу залишилося без запиту. Південь та Схід не змогли забрати свою посадкову картоплю, яку виростили і зберігали для них.

З іншого боку дрібним та середнім виробникам допомогли міжнародні проєкти, такі як USАID, «Агріко» та інших компаній із забезпечення в межах гуманітарної допомоги посівним матеріалом. 

Я очікую, що будуть складнощі з якісним урожаєм. А з іншого боку залишається питання з кількістю покупців, адже мільйони людей виїхали за межі країни.

Сподіваюся, що цього року ціна на картоплю буде пристойною. А інакше – це буде катастрофою для галузі. Адже вартість тільки добрив за технології середньої інтенсивності складає 35 тис. грн/га. Тому питання рентабельності стоїть дуже гостро.