Точка зору

Протягом багатьох років я є прихильником гібридів іноземної селекції

Юрій Кулик
головний агроном компанії «Агросетон»

У компанії «Агросетон» дуже відповідальний підхід щодо насінництва, тому ми завжди використовуємо найкращі гібриди озимого ріпаку та сорти не нижче першої репродукції озимої пшениці. 

Протягом багатьох років я є прихильником гібридів іноземної селекції, оскільки сьогодні в умовах західної України вони проявляють себе як  гібриди, стійкі до хвороб та зі стабільною врожайністю на будь-яких ґрунтах. 

Для прикладу, минулого сезону по озимому ріпаку гібрид Гару (компанії «Лембке») на деяких площах у нас дав урожайність понад 42 ц/га, гібрид Марафон (компанії «ДСВ») також став лідером на полях і показав урожайність на площі 200 га на рівні 40 ц/га. Тож як після таких показників під час проблемною вести з несприятливими погодними умовами ми можемо вибирати щось альтернативне? На мою думку, стабільність – це запорука успіху. 

Водночас цього сезону ми все-таки взяли на експеримент деякі гібриди ріпаку, які вперше пропонують фірми-дистриб’ютори з урахуванням біологічних особливостей і кліматичних умов вирощування в нашому регіоні. Результати побачимо пізніше. 

Крім цього, серед нововведень цього сезону – поряд з демонстраційними ділянками з насіння створили полігон з  систем засобів захисту рослин. Проект реалізовуємо разом з компаніями «Сингента» та Corteva Agriscience. 

Щодо насіння озимої пшениці ми висуваємо вимоги до класності та обсягу врожаю, які в кінцевому результаті формують рівень рентабельності даної культури. Протягом багатьох років стабільній врожайності наша компанія завдячує сортам Естівус від компанії «Штрубе» та Паннонікус від компанії «Заатбау». 

Сьогодні також маємо бажання посіяти для подальшого розмноження сорти, які пропонує на ринку компанія «Агроскоп Інтернешнл», а також ранній сорт Аспект та середньо-пізній Етана від оригінаторів фірми «ДСВ» (Німеччина), які отримали позитивні відгуки в моїх колег-агрономів та показують відмінний результат.