Точка зору

Проти яких ворогів лохини немає захисту?

Моніка Беняш
Професорка Сільськогосподарського університету в Кракові

Відсутність зареєстрованих препаратів проти годронії (рак стебла лохини, викликаний патогеном Godronia Cassandrae) в Україні – велика проблема для виробників лохини. Існують різні стандартні схеми обробок ягід. Багато плантаторів, з якими я працюю, використовують дезінфікуючі препарати. Якщо немає великої інтенсивності зараженності патогеном, то ці засоби можуть бути досить ефективними. Проте я не хочу говорити про конкретні програми захисту, тому що різні компанії пропонують свої схеми. Я просто кожного року перевіряю, що можна застосовувати.

У нас гамма цих препаратів постійно зменшується, тому що законодавство стає все більш суворим щодо препаратів. Все частіше виробники говорять, що вони просто вже не мають, чим проводити обробки. Ті виробники, яких я знаю та які об’єднались в асоціації, союзи, звертаються до польського міністерства сільського господарства з клопотаннями зареєструвати ті чи інші препарати у Польщі. Деколи їм вдається пролобіювати, проте не завжди. В Україні ситуація ще складніша. Тому ми дуже велику увагу повинні звертати на фітосанітарний захист плантацій. Якщо ми тільки побачимо, що на пагонах з’являються утворення годронії, ці пагони слід вирізати, винести за межі плантації та по можливості спалити. Адже вони створюють вторинну небезпеку – ми не можемо собі цього дозволити. Усі молоді пагони на плантації можуть виявитись зараженими.

Приблизно та ж сама ситуація з препаратами проти дрозофіли сузукі. У нас, у Східній Європі, поки що не було серйозного інфікування цим шкідником – ми можна сказати готуємось до цього – базуємось на досвіді колег з Франції та Італії – там ця проблема вже набагато гостріша. Польщі та України ще тільки доведеться зіткнутись з цим шкідником. А пороги її шкодочинності та стратегії боротьби з нею ентомологи лише розробляють. Тому найпершим засобом я раджу робити моніторинг, і порогом небезпеки для мухи буде перше його виявлення. Хімічні засоби для боротьби з дорослими особинами дрозофіли слід використовувати у період дозрівання або зрілих плодів. Доповнюйте стратегію боротьби з мухою санітарними заходами і прибиранням.