Точка зору

Про температурні режими застосування гербіцидів в умовах зміни клімату

Сергій Хаблак
док. біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group

Кожен препарат має температурні межі, за яких його дія максимальна. Оптимальні температурні режими застосування гербіцидів – це +17+18°С (у крайньому разі +8-10…+25°С). Температура використання найбільш розповсюджених діючих речовин гербіцидів: 2,4 Д (+12+20°С), дикамба (+15+20 °С), флорасулам  (+10+25°С), гліфосат (+10+25°С), ацетохлор (+10+20°С), прометрин (+15+25°С), пропизохлор (+8+25°С).

У разі застосування засобів захисту рослин потрібно суворо дотримуватися регламенту температури повітря. Це пов’язано також із суттєвими кліматичними змінами, які впливають на вирощування культур і на якість та ефективність застосування гербіцидів.

Наприклад, у квітні-травні (у період посіву пізніх культур) 2020 року спостерігалося сильне коливання між денними і нічними температурами (від +18°С до -2-3°С). За внесення ґрунтових і страхових гербіцидів на посівах кукурудзи, соняшнику, сої у 1-2 декадах травня відзначалися заморозки до 0-1°С, повернення холодів після теплого періоду і різкі перепади температур.

В залежності від гербіциду, зазвичай внесення ґрунтових препаратів потрібно припиняти за дві години, коли температура повітря зніжується нижче +8°С, а обприскування страховими – за зниження температури нижче +10°С або підвищенні вище +25°С. Відновлювати обробку посівів гербіцидами потрібно не раніше ніж через дві години після поновлення температурного режиму +10+25°С.

Для страхових гербіцидів також важливо враховувати регламент застосування препаратів при стресових факторах. Якщо рослини культури піддалися будь якому стресу (високі температури, холод, надлишок вологи, перепад температури менше +15°С) перед використанням післясходового гербіциду слід надати мінімум два дні на їх відновлення. Слід побоюватися факторів стресу протягом 48 годин до або після застосування гербіцидів: максимальна температура вище +30°С, значний перепад між мінімальними і максимальними температурами.

Якщо за два дні до або після запланованої обробки протягом двох днів прогноз погоди не обіцяє оптимальних умов, слід обмежити роботу з препаратами сульфонілсечовини або ж взагалі від них відмовитися: ризик низьких мінімальних температур менше +10°С вночі або високих максимальних температур понад +30°С вдень, небезпека значного перепаду температур понад +20°С. Не слід застосовувати препарати на полях з рослинами в поганому стані (дефіцит поживних речовин, рослини, пошкоджені градом або шкідниками).

Детоксикація і виведення діючої речовини залежить головним чином від погодних умов, які складаються відразу після внесення препарату: водний стрес, значні перепади температур, всі чинники, які затримують ріст, можуть скоротити або зупинити виведення діючої речовини і спровокувати проблеми для рослини.

Стресовими для рослини кукурудзи, соняшнику, сої є дні, коли мінімальна денна температура менше +10°С, а максимальна більше +30°С. Більш-менш сприятливими погодними умови, що сприяють росту: мінімальна денна температура більше +10°С, а максимальна до +30°С. З кінця травня та у червні  часто спостерігається високі температури більше +30°С, що впливає на виведення препарату і фітотоксичність гербіциду на рослину.