Точка зору

Про перспективну органіку

Андрій Вдовиченко
кандидат сільськогосподарських наук, директор з виробництва продукції органічного рослинництва ПСП ім.Т.Г.Шевченка («Аснова Холдінг»)

Світовий органічний ринок в останні роки дуже динамічно зростає. Очікується, що у 2025 році світовий ринок органічних продуктів досягне $151,36 млрд за середньорічного темпу зростання 10% щороку.

Згідно з дослідницькою програмою Інституту Родейла (Rodale Institute), США, що включає в себе найтриваліше в Америці паралельне порівняння органічного та традиційного сільського господарства (тривалість дослідження майже 40 років), серед багатьох переваг органічного виробництва було встановлено такі:

  • перевершує звичайне землеробство в роки посухи до 40%;
  • споживає на 45% менше енергії;
  • викидає на 40% менше вуглекислого газу;
  • системи є більш прибутковими, ніж звичайні.

Особливо актуальним питання про перехід до органічного виробництва може бути в сучасних умовах за дуже високої вартості мінеральних добрив, енергетичних та інших ресурсів.

На сьогодні вартість мінеральних добрив зросла, в порівнянні з 2020 роком, в рази: аміачна селітра – з $267 до $1028 (на 385%),  КАС-32 – з $226 до $833 (на 368%), карбамід – з $297 до $1236 (на 417%), суперфосфат подвійний – з $508 до $1250 (на 246%). Тобто в середньому вартість мінеральних добрив зросла на 350%. Вартість палива, у порівнянні з 2020 роком, також значно зросла, як і вартість ЗЗР.

Відповідно, собівартість конвекційного виробництва, у порівнянні з 2020 роком, виросла в середньому на 60% (з $550-650 до $850-1050 на 1 га), а собівартість органічного залишилась приблизно на тому самому рівні ($300-350 на 1 га). У той же час, враховуючи логістичні проблеми з експортом продукції та ситуацію з цінами на внутрішньому ринку дохід з одного гектара зменшився на 20-30%, у порівнянні з 2020 роком (з $1600-1900 до $1100-1500 на 1 га).

В органічному виробництві дохід з одного гектара залишився приблизно на рівні $1300-1600 на 1 га. Це пов’язано переважно з прямим експортом органічної продукції в країни Європи в основному через автомобільний або залізничний транспорт, а також відсутність будь-яких обмежень з боку європейських та інших країн на органічну продукцію з України. Ця тенденція буде зберігатись і в подальшому, особливо враховуючи нинішню тенденцію до заміни російських та білоруських органічних продуктів на українські на світових ринках.

Це досить цікаво з економічної точки зору, особливо в нинішніх умовах, утім, насправді не все так просто. Органічне виробництво – це гра в довгу. За правильної побудови виробничого процесу і найголовніше – відновлення природного функціонування режиму ґрунту, можливо створити більш стабільну систему виробництва, як порівняти з конвекційним.

Що для цього потрібно? Перш за все правильне планування, правильне розуміння природних процесів в ґрунті та навколишньому середовищі.

Кроки до справжнього органічного виробництва:

  1. усвідомлення, що це та справа, якій ви готові присвятити своє життя;
  2. переосмислення методів агровиробництва;
  3. розуміння того, що результати можуть бути не швидко;
  4. правильно підібрана команда однодумців;
  5. готовність експериментувати та діяти нестандартно;
  6. планування на декілька років вперед;
  7. правильний підбір агротехнологій.

Основний виклик, що може стати на заваді – агротехнічний, і це перш за все боротьба з бур’янами. Але зараз дуже швидко розвивається напрямок виробництва просапних культиваторів та штригельних борін: Treffler, Hatzenbichler, Einböck, Steketee, UNIA, ТОВ  «Агромаш-Калина» та інші.

Україна має гарний потенціал у виробництві біологічних препаратів, біологічних засобів у боротьбі з хворобами та шкідниками, що є досить ефективними.

А з сертифікацією допоможе сертифікаційна компанія, наприклад Органік Стандарт (найбільша вітчизняна сертифікаційна компанія) та інші, в тому числі іноземні.

Складним є питання перехідного періоду (2-3 роки), коли продукція вирощується як органічна, але продається як звичайна. В цей період потрібно мінімізувати виробничі затрати та підібрати відповідні культури. Можливий поетапний перехід на органічне виробництва, але тут є організаційні ризики і їх потрібно погоджувати з органом сертифікації.

Зі свого досвіду можу сказати: органічне виробництво – для справжніх господарів своєї землі, тих, хто турбується не лише про зиск у цей момент, а пов’язує своє майбутнє та майбутнє своїх дітей з цією землею.