Агрономія

Що слід врахувати під час переходу на органічне виробництво

Що слід врахувати під час переходу на органічне виробництво

У переході з конвекційного виробництва на органічне складним є питання перехідного періоду (2-3 роки), коли продукція вирощується як органічна, але продається як звичайна.

Про це пише кандидат сільськогосподарських наук, директор з виробництва продукції органічного рослинництва ПСП ім.Т.Г.Шевченка («Аснова Холдінг») Андрій Вдовиченко у своїй колонці на AgroTimes.

У цей період, за його словами, потрібно мінімізувати виробничі затрати та підібрати відповідні культури. Можливий поетапний перехід на органічне виробництво, але тут є організаційні ризики і їх потрібно погоджувати з органом сертифікації.

«Зі свого досвіду можу сказати: органічне виробництво – для справжніх господарів своєї землі, тих, хто турбується не лише про зиск у цей момент, а пов’язує своє майбутнє та майбутнє своїх дітей з цією землею», – зазначив Андрій Вдовиченко.

Раніше експерт назвав сім кроків до ефективного органічного виробництва. Як повідомлялося, дохід з гектара в органічному виробництві лишається на рівні $1300-1600.