Точка зору

Про мережецентричність і нову бізнес-модель у свинарстві

Сергій Касьянов,
голова ради директорів KSG Agro

У 2024 році наш агрохолдинг реалізуватиме стратегію мережецентричності. Вона передбачає у воєнний період, що характеризується невизначеністю, використання принципу, в основі якого ‒ ефективна керованість в складних умовах та оптимальний розподіл ризиків.

Ми вирішили перейти від однієї великої та вразливої локації до набагато безпечнішої та продуктивнішої мережі, що складається з різних локацій. Відповідно поголів’я свиней на головному майданчику на Дніпропетровщині ми потроху зменшуватимемо, одночасно нарощуючи його на інших фермах.

Першою такою фермою став комплекс у селі Новорайську Херсонської області. Вибір локації ‒ не випадковий, він дозволив нам перейти від виробництва та постачання свинини до системних інвестицій, у тому числі соціальних.

Разом із партнерами ми реконструювали свинокомплекс, який сьогодні ‒ чи не єдине свиногосподарство на деокупованій Херсонщині та сусідній Миколаївщині. Тут уже створено 95 нових робочих місць. Підприємство й населений пункт підключені до альтернативних джерел прісної води, проблеми з якими виникли після руйнування російськими військами Каховської греблі.

Нині в Новорайську утримується 3 тис. свиноматок і вирощується щомісяця понад 6 тис. поросят, які вирушають на відгодівлю по всій Україні.

Зрозуміло, що кількість свинарських об’єктів для викупу чи оренди обмежена. Пошук їх, реконструкція, налагодження обладнання, системи виробництва й контролю, навчання персоналу – все це вимагає дуже тривалого терміну реалізації. Вихід знову підказала та сама мережецентричність. Її довелося додумати до кінця та створити інноваційну бізнес-модель, за якою в українському свинарстві, наскільки мені відомо, ще ніхто ніколи не працював.

Нова бізнес-модель не передбачає оренди чи викупу компанією виробничих майданчиків. На зміну їм приходить кооперація KSG Agro та фермерського колективу. Наш агрохолдинг постачає поросят і корми, а ферма забезпечує відгодівлю та ветеринарний контроль. Партнери ділять не лише ризики, а й прибуток, тож мотивовані на найвищий результат.

Пілотним проєктом для нової бізнес-моделі стало підприємство в Хмельницькій області. Тут одночасно дорощуватимуть до 115 кг близько 8 тис. 25-кілограмових поросят.

Збільшення кількості таких партнерських проєктів дозволить підтримувати тварин у безпечніших умовах і забезпечити кращий стан здоров’я, ніж на великому комплексі. А це, своєю чергою, суттєво скоротить витрати на лікування та профілактику хвороб.

Такий формат бізнес-кооперації вже сподобався багатьом українським свинарям, оскільки його вигоди, пов’язані з диверсифікацією, скороченням витрат і ризиків цілком очевидні. До того ж ми, крім постачання поросят і кормів, надаємо повний консалтинговий супровід проєктів.