Точка зору

Працюємо над розширенням переліку експортних країн для Фуджі

Володимир Гуржій
керівник ТОВ «АУСП-Фрут»

Останній час українські виробники яблук висловлюють розчарування у деяких яблуневих сортах та особливо їхніх клонах, від яких вони не отримують належної експортної якості в умовах України. Одним з таких сортів є Фуджі.

Цей сорт має значні відвантаженням за кордон після Роял Гала. У Фуджі є клони, які досить непогано забарвлюються – Фубракс, Ацтек, хоча підприємства з вирощування Фуджі мають знаходитись в правильних зонах, щоб отримувати потрібну різницю добових температур. Є в Україні насадження з новими клонами Фуджі, які взагалі себе показують себе дуже чудово.

Основна вимога до експорту цього сорту – щоб поверхня яблука мала червоне забарвлення не менше 60 %. Яблуко Фуджі досить добре зберігається та транспортується, є смачним та щільним. Питання в іншому: українські виробники насадили дуже багато старших клонів (Кіку, Кіку-8), які погано забарвлюються. Тому такі плоди мають споживатись внутрішнім ринком.

Якщо поспілкуватись з системними виробниками, хто має змогу постачати напряму або через трейдера на мережі українських супермаркетів, то виявляється, що і в цьому випадку Фуджі не є таким проблемним. Ціни на нього досить непогані, як і обсяги продажів. І Фуджі досить добре зберігається аж до кінця сезону, що дозволяє бути гнучким щодо формування тактики продажів.

Коли ми говоримо про Фуджі як про експортний сорт, ми розуміємо, що це наразі вірно не для всієї країни і не для всіх ринків. Але ми працюємо над тим, щоб розширити перелік експортних країн для Фуджі. Зараз він відбувається в основному до двох держав – Малайзія та Сингапур. Інші споживають значно менше цього українського яблука, тому що моду на цей сорт диктує в основному Китай. Нам потрібно довести у Перській затоці та в інших країнах, що українське Фуджі може бути конкурентом китайському з такою його унікальною характеристикою, як інтенсивний солодкий смак.