Точка зору

Потрібно будувати мережу пунктів перероблення молока

Володимир Опришко
керівник ТОВ «Агро фрост» (Суми)

Аграрне виробництво без глибокої переробки приречене на мінімальне існування. Найперспективнішим є розвиток саме молочного тваринництва, що дозволить створити додану вартість продукції та велику кількість робочих місць.

Згадую гарну приказку: «Мишам не можна вказувати: вони розмножуються тоді, коли багато зерна». Тобто можна скільки завгодно говорити дрібним господарям і фермерам про привабливість розвитку молочного скотарства, але насправді рентабельним його розвиток буде лише, коли вони зможуть заробляти на цьому. Тому створюємо для цього умови.

Зазначу, що також важливою є якість життя дрібного фермера, можливість  заробляти більше коштів, що дозволить покращити автоматизацію виробництва молока, скоротивши ручну працю й обсяги залучення некваліфікованих працівників.

Сумщина є прикордонним регіоном з аграрною перспективою, друге – молочне тваринництво, а третє головне – проблема закупівлі молока з подальшою його переробкою та продажем готової продукції. Без побудови мережі потужностей із перероблення молока не буде жодного результату.

Суми – маленький ринок збуту, отже, необхідно формувати великі партії готової продукції для постачання на ринки Києва, Харкова, Одеси, Дніпра. Потрібно будувати мережу переробних пунктів, над цим нині працює наша фундація «Молоко України», щоб створити у кожній громаді області сироварні.

Очікуємо, що найближчим часом запрацюють перші чотири пілотні проєкти. А перший переробний цех зробимо на базі Сумського національного аграрного університету.