Точка зору

Озимий ріпак. Чинники впливу на врожайність

Саймон Крьогер
менеджер продукту ріпак селекційно-насіннєвої компанії ДСВ

Екстремальні погодні умови є викликом у багатьох аспектах сучасного вирощування озимого ріпаку. Першочерговою задачею є вибір гібриду, оскільки дане рішення має вирішальний вплив на кінцевий результат.

У зв’язку зі зміною кліматичних умов, селекціонери створюють та впроваджують нові гібриди. Спробуємо описати та розкрити деталі і підходи, що допоможуть зробити правильний вибір під час пошуку гібриду.

Вибираючи гібриди, фермери повинні враховувати ряд чинників, як-от: погодні умови, терміни сівби, стійкості гібриду до основних хвороб та багато іншого. Найважливіші чинники розглянемо детальніше.  

Температура та опади є двома першими чинниками, які мають безпосередній вплив на ріст не лише ріпаку як культури, але і на появу та розвиток основних шкідників та хвороб, що уражують ріпак.

Наступним важливим чинником є терміни сівби.

Виробникам, які практикують ранні строки висіву, потрібно обирати гібрид, який має помірний ріст і розвивається стримано, оскільки швидке видовження стебла скоротить фазу диференціації зародкових бруньок, тривалість якої дуже важлива для закладки майбутнього врожаю. І для формування його високого потенціалу дана фаза повинна бути достатньо тривалою. Важливо, що ранній термін сівби – це «вікно» з кінця липня до середини серпня, втім більш точніше це визначається в залежності від регіону.

Як правило, гібрид, що висівається рано, має бути з високим індексом здоров’я, з помірним ростом стебла та з хорошим показником схожості і розвитку, в умовах дефіциту вологи в грунті.

Вибір ріпаку зі швидким осіннім розвитком може принести оптичний спокій фермеру але з’являється ризик того, що такий гібрид поглине занадто багато азоту восени і в подальшому зустріне «азотний голод» взимку. Крім того, бруньки, що закладаються в пазухах листків , можуть не отримувати достатнього світла, що, в свою чергу, призводить до зниження галуження навесні.

У випадку пізніх термінів сівби потрібно орієнтуватись на надійне закладання врожаю гібридом до зими. Це означає, що швидкий осінній розвиток стане основою в такому випадку.

Ще одним важливим чинником є стійкість. Гібриди для ранніх термінів сівби мають бути дуже стійкими чи толерантними до основних хвороб, адже вони зазвичай розвиваються в залежності від температури. Ранній термін сівби підвищує ризики враження такими хворобами, як кила капусти, фомоз, вертицильоз, циліндроспоріоз. Ризик зростає, оскільки власне довший сам період вегетації та більше часу і умов для враження.

ДСВ – Інновації для Вашого успіху!