Точка зору

Озимі совки і де їх шукати

Сергій Хаблак
док. біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group

Найскладніше контролювати комах-шкідників, що мешкають у ґрунті. На кукурудзі такими шкідниками вважаються підгризаючі совки, дротяники, західний кукурудзяний жук. З підгризаючих совок кукурудзу пошкоджують озима, яра, болотна, совка-іпсилон. Через різкі кліматичні зміни останнім часом найбільш шкідливою в Україні стає озима совка.

На території України озима совка розвивається зазвичай у двох поколіннях. Перше покоління харчується на кукурудзі, цукрових буряках, соняшнику та інших культурах, різних бур’янах, а друге – пошкоджує озимі культури (зернові, ріпак). Гусениці кожного покоління, як правило, в своєму розвитку проходять шість вікових груп. Зимують гусениці другого покоління старших вікових груп на глибині до 10-25 см, переносять температуру до -11°C, при низькій вологості – до -18°C.

Раніше, коли були холодні зими, личинки раннього і середнього віку (друга, третя і четверта фази) другого покоління були непідготовленими до виживання в суворих умовах зими, тому при ще перших сильних заморозках зазвичай гинули. Таким чином, відбувалася природна регуляція чисельності озимої совки. Останнім часом зими в Україні стали значно теплішими. Гусениці молодших віків (II-IV) стали перезимовувати. Вони можуть витримувати температуру до -5°C. Це призводить до поступового збільшення популяції шкідника і збільшення його шкодочинності.

Виділяють дві фази в розвитку личинок: на перших трьох віках гусениці зіскрібають м’які тканини листя і прогризають діри, а на трьох останніх віках вони розташовуються в ґрунті і вночі, перебуваючи в максимальному наближенні до поверхні, перегризають сходи в місці кореневої шийки. Основним способом боротьби з озимою совкою є застосування інсектицидів в період вегетації рослини.

На відміну від дротяників, шкідливість яких у неповній мірі можна контролювати в основному інсектицидними протруйниками, регулювати шкідливість озимої совки можливо тільки інсектицидами по вегетації культури при обробці у вечірні години бажано проти гусениць молодших (I-III) вікових груп, коли вони харчуються листям. Личинки IV-VI віків зариваються у грунт і боротися з ними стає набагато складніше. Доводиться застосовувати 2-х компонентні інсектициди з контактно-системною дією з високими дозами препарату.

На кукурудзі рекомендується використовувати 2-3-х компонентні інсектициди як більш ефективні: Апліго (хлорантраніліпрол, 100 г/л, лямда-цигалотрин, 50 г/л), Протеус (тіаклоприд, 100 г/л + дельтаметрин, 10 г/л), Рімон Фаст (новалурон, 50 г/л + біфентрин, 50 г/л), Канонір Дуо (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л), Коннект (імідаклоприд, 100 г/л, бета- цифлутрин, 12,5 г/л), Данадим Мікс (диметоат, 400 г/л, гамма-цигалотрин, 4 г/л), Борей Нео (альфа-циперметрин, 125 г/л, імідаклоприд, 100 г/л і клотіанідін, 50 г/л). Можна застосовувати 1 компонентні: Кораген (хлорантраніліпрол, 200 г/л), Белт (флубендіамід, 480 г/л), Ланнат (метоміл, 200 г/л), Каратель (лямбда-цигалотрин, 50 г/л), Децис 100 (дельтаметрин, 100 г/л), Вантекс (гамма-цигалотрин, 60 г/л).

Проти гусениць совок старших вікових груп високу ефективність забезпечують суміші фосфорорганічних препаратів з піретроїдами. Втім, у лютому 2020 вступили в силу зміни в законодавстві Європейського Союзу, що стосуються заборони використання інсектицидів з діючими речовинами хлорпірифос і хлорпірифос-метил. Хлорпирифос – високотоксичний, зберігається у грунті до 2 років, накопичується в організмі, передається з молоком немовляті і викликає різні патології, каліцтва. Тому з жовтня 2020 року в країни ЄС не поставляються сільськогосподарські культури і продукти їх переробки із залишками хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу, що перевищують 0,01 мг/кг.

Довідка

Зимують дорослі гусениці озимої совки у грунті на глибині орного шару (18-20 см). Навесні активізація гусениць і їх підйом у верхні шари з лялькуванням спостерігається при прогріванні ґрунту на глибині 20 см до + 10°C. Початок льоту метеликів першого літнього покоління спостерігається у травні-червні, на півдні – з кінця квітня при температурі повітря 16-17 С. Метелики другого покоління літають з середини липня до середини вересня. Оптимальні умови для метеликів: температура 15-25°С і вологість 50-80%.

Гусениці ранніх вікових груп харчуються як правило бур’янами. Більш дорослі гусениці, перебуваючи у ґрунті, підгризають стебла рослин в районі кореневої шийки, виїдають отвори в листі, з’їдають листя. Приблизно економічний поріг шкодочинності у фазі 4-6 справжніх листків кукурудзи, соняшнику та інших просапних 3-8 екз / м2, у фазі сходи – кущіння пшениці озимої – 1-3 екз /м2.