Точка зору

Овочі будуть дорожчими після Нового року

Геннадій Гнип
редактор AgroTimes

Багато непрофесійних вирощувачів, які взялися цього року ростити овочі, не володіють досконало технологіями. Отже, якість буде гіршою. До того ж таким вирощувачам не вистачає якісних овочесховищ.

Окупація Херсонщини та частини Запоріжжя, де на поливних землях та в теплицях вирощувалася значна частка овочів, рекордно підняла ціни на цю продукцію на підконтрольній українському уряду території. Особливо відчувалася нестача ранніх овочів. З настанням другого місяця літа ситуація вирівнюється, адже на ринок надходить продукція з відкритого ґрунту із заходу та центру України.

Оскільки вторгнення росії трапилося в кінці зими, уряд, експерти, фермери та домогосподарства встигли зорієнтуватися й збільшити вирощування овочів у громадах, невеликих фермерських господарствах, які раніше займалися овочами, або вирощували схожу продукцію. Люди згадали 90-ті та засадили овочами городи.

Крупні картоплярські компанії з неокупованих територій дещо збільшили площі під основною культурою. На звільнених територіях Київщини та Чернігівщини, після розмінування, хоч і пізно, але теж висадили бульбу.

Польські фермери-овочівники теж моніторять ситуацію в Україні, і в разі чого готові постачати продукцію.

Отже, овочі будуть.

Але вирощені неспеціалізованими господарствами матимуть неідеальну якість, яка не може зберігатися довго.

Та й сховища у таких виробників або відсутні, або не найкращої якості.

Тому є значна ймовірність, що овочів борщового набору буде у надлишку восени, менше – на початку зими, і дефіцит – після Нового року. Нестачу цієї продукцію компенсуватимуть імпортом.