Точка зору

Нюанси земельних аукціонів

Анатолій Стоянов
експерт біржових ринків

З моменту старту легального ринку землі в Україні вже укладено кілька сотень угод щодо купівлі-продажу ділянок. Щоправда, окрім нотаріального оформлення угод існує ще один законний варіант  – земельні аукціони. Це інструмент для продавця, що має одночасно кількох  покупців на свою ділянку і хоче за неї на абсолютно прозорих конкурентних умовах отримати найкращу ціну.

Згідно з законом, торги відбуваються в електронній торговій системі (ЕТС), що перебуває у державній власності, а функціонування та адміністрування ЕТС затверджує Кабінет Міністрів України. За регламентом, ДП «Прозорро.Продажі» є адміністратором електронної торгової системи та забезпечує функції проведення самого аукціону. За лот мають торгуватися бодай два учасника. Тож їх шукають, консультують та на всіх етапах  супроводжують (з моменту оголошення до підписання договору)  акредитовані брокери – торгові електронні майданчики. Охочі взяти участь у торгах, згідно з регламентом, повинні сплатити внески: реєстраційний (10%  мінімальної заробітної плати – на сьогодні 604,2 грн) та гарантійний внесок (30% стартової ціни на земельну ділянку чи вартості її оренди – до 6 202 500 грн станом на 2021 рік). Якщо йдеться про максимально можливий лот у 20 га, то тут гарантійний внесок може перевищити 160 тис. грн. Відтак потенційний учасник торгів має діяти дуже обачно, щоб застерегтися від можливих шахрайських схем.

Якщо електронний майданчик (сайт, з якого ви плануєте торгуватися за ділянку) не має права надавати відповідні послуги,  учасник земельного аукціону вважатиметься таким, що не виконав вимоги регламенту і не брав участі в торгах. Тому передусім з’ясуйте наявність у брокера акредитації та доступу до системи торгів Прозорро.Продажі. Це легко перевірити двома шляхами:

– на сайті prozorro.sale за фільтром «вид майна» оберіть «земельні аукціони» і статус «прийняття заяв на участь». Після цього з’явиться список лотів, у яких можна взяти участь. Обравши будь-який лот та клікнувши на кнопку «подати пропозицію», ви отримаєте від системи автоматичну пропозицію декількох електронних торгових майданчиків, які мають повний функціонал щодо земельних торгів;

–  у кожного з акредитованих майданчиків є власний колцентр та служба підтримки користувачів. Зазвичай, за кожним клієнтом закріплюють персонального менеджера. Запитайте у нього підтверджувальні документи на право участі в аукціоні. Якщо протягом декількох днів вам їх не надаватимуть або ж виникнуть сумніви щодо оригінальності документа, скоріше за все, це шахраї.

Один із улюблених методів шахраїв – ажіотаж. Наприклад, можуть зателефонувати й емоційно описувати «прекрасний лот», де «немає конкурентів», а ціна – «просто задарма»… Мовляв, потрібно лише сплатити гарантійний та реєстраційний внески – і вважайте себе переможцем. Шахраї можуть навіть нафантазувати скидку на гарантійний внесок, наприклад не 30%, як того вимагає закон, а більше. За жодних обставин не довіряйте: щоб виманити у вас бодай якісь гроші, вам наобіцяють усе, що завгодно. Тому не робіть  поспішних рішень, візьміть паузу, вивчайте закон та перевіряйте інформацію.