Точка зору

Нестача вологи змушує відтерміновувати сівбу озимої пшениці

Юрій Кулик
головний агроном компанії «Агросетон»

Кожний рік є унікальним для аграріїв за своїми погодними умовами, однак протягом останніх п’яти років, за моїми спостереженнями, кліматичні умови змінюються не на користь агровиробників. 

Цього року актуальною проблемою для повноцінної сільськогосподарствої роботи осінню є нестача вологи. У минулому році, наприклад, періодичні дощі в серпні чудово вплинули на сходи озимого ріпаку і в зимовий період він увійшов згідно технологічних рекомендацій та фази розвитку.   

Водночас цього року ситуація є дещо іншою. Наша компанія вже завершила сівбу озимого ріпаку, однак через не надто сприятливі погодні умови цього року по посіву озимого ріпаку маємо невирівняні сходи (посів після двадцятого серпня). На деяких полях вони мінімальні або взагалі відсутні у зв’язку з відсутністю дощів. 

Крім цього, нестача вологи стримує сівбу озимої пшениці. На сьогодні плануємо посів озимої пшениці в два етапи: перший – після озимого ріпаку (вересень), другий – після соняшнику (на початку жовтня). 

Перший етап ми дещо відтермінуємо, чекаємо на вологу, тому що ґрунт наразі є сухим до 8-10 см. Враховуючи, що за попередніми прогнозами наших синоптиків, опади передбачаються в останній декаді вересня, посівна компанія затримується, що може вплинути на входження культури в зимовий період. Також можливий такий варіант, що ми посіємо менше озимих культур.    

У мене відсутня ідеальна порада для агровиробників, які також зустрілись із засухою під час сівби сільгоспкультур. Я вважаю, що потрібно просто мати декілька варіантів розвитку подій по структурі посівних площ та сівозміні. Для прикладу, якщо не посіяти озимі зернові вчасно з погодними умовами, їх слід замінити на ярі зернові з урахуванням подальшого попередника під наступні культури в сівозміні. 

Ризик пізнього посіву завжди існує, але рік від року відрізняється, тому в разі теплої зими при підвищених температурах сільгоспкультури можуть розвиватися і станом на березень давати повноцінні сходи.  Наприклад, три роки тому в нашому господарстві пізні посіви наздогнали ранні посіви і на момент підживлення різниця по вегетації була відсутня. 

Я вважаю, що завжди повинен бути присутній індивідуальний підхід повинен до кожної технологічної карти з умовою коригування щодо погодних умов при вирощуванні будь-якої культури.