Точка зору

Наступного року погіршиться якість картоплі

Ігор Завадський
директор ТОВ «Солана Україна»

Через високі ціни на картоплю цього року, у новому сезоні додасться невеликих виробників цієї культури, але якість продукції буде гіршою.

На високу ціну картоплі цього року зіграло кілька факторів.

В Україні останнім часом зменшилася кількість професійних виробників картоплі.

Попередні роки низької ціни та небажання фермерів витрачатися на технології зробили свою справу. Адже при правильній технології, на зрошенні можна отримувати врожайність 50 тонн з гектара, мати гарну рентабельність та прибутковість.

Ті виробники, що залишилися, дуже довго збирали врожай. На це вплинула затяжна весна, дощі в деяких областях, через які довго не могли досадити. А потім почалася літньо-осіння засуха й скам’яніла земля не давала збиральній техніці працювати.

Це провокувало до підняття цін та створення ажіотажу.

На наступний рік цей ажіотаж із високими цінами на картоплю стимулюватиме прихід того типу дрібних фермерів, які хочуть швидко заробити значні гроші, щороку кидаються від вирощування кукурудзи до соняшника, потім — сої, затим — картоплі, тоді — капусти. 

І всюди втрачають, а тому й не мають коштів на гарний насіннєвий матеріал і техніку. 

Спеціалізована картопляна техніка — дуже дорога. І щоб мати прийнятний час її амортизації потрібно мати під цією культурою як мінімум 100 гектарів.

До того ж потрібні овочесховища, техніка для сортування.

Такий фермер насіннєвий матеріал купує не в спеціалізованих підприємствах, а у випадкових продавців.

Відповідно, урожайність та якість продукції має дуже посередню й у роки зі звичайними цінами на картоплю — невисокий фінансовий результат. 

Тому значного збільшення попиту на висококласну сортову картоплю ми не відчуваємо.

Постійні стабільні клієнти купують матеріал найпопулярніших в Україні сортів: Гранада, Королева Анна, Ред Леді. Вони мають зручну продовгувату форму бульб, дуже гарний смак і підходять як для смаження, так і варіння.

Імпорт білоруської та російської картоплі цього року, яку трейдери в гонитві за прибутком закуповували найнижчої якості, зіграє свою злу роль для українського картоплярства. Адже разом із низькоякісною картоплею завозять хвороби, карантинні організми.

Тож наступного року слід очікувати падіння якості картоплі, зменшення її ціни. 

Але виробники, що управляють процесами, працюють стабільно, послідовно та із дотриманням сучасних технологій, матимуть прибуток.