Точка зору

Як виграти в капустяну рулетку

Найбільше можливостей заробити на білоголовій капусті цього року є в тих, хто має якісну продукцію, хороші сховища й міцні нерви

Геннадій Гнип
редактор AgroTimes.ua
Геннадій Гнип

Капуста є однією з найбільш ризикованих культур для фермерів: на ній можна або багато заробити, або чимало втратити. Чому? Передусім через те, що обсяги виробництва важко вирахувати. До половини обсягу цієї культури вирощують дрібні фермери, тож експертні дослідження можуть тільки припускати, які площі під культурою зайняті в цьому сезоні. Крім того, врожайність капусти може варіюватися в широких межах: від 65 до 160 т/га. 

Якщо до цього додати можливі проблеми із сезонними працівниками через пандемію коронавірусу та ймовірні труднощі з логістикою і збутом у випадку тотального карантину, то прогнозування ціни на капусту перетворюється на завдання з багатьма невідомими, по суті — це ворожіння на картах або гра в рулетку. 

Вересень і жовтень традиційно є періодом найнижчих цін на капусту. Це пов’язано зі збиранням врожаю й переважанням пропозиції над попитом. 

За даними львівського гуртового ринку «Шувар» станом на середину листопада ціни на білоголову капусту в 2020 році були на середньому рівні за 5 років — 3,5 грн/кг. Найнижчими в аналогічний період вони були в 2017 році — 1,4 грн/кг, найвищими — 5,8 грн/кг у 2018-му. 

У попередні роки ціни на капусту часто залишалися на мінімальному рівні до Нового року, як у 2017-му — 1,9 грн/кг і злетіли тільки 13 квітня, перед Великоднем, до 8 грн/кг. Спостерігалася й інша динаміка: скажімо, 2018 рік почався з мінімальної ціни на ранню капусту з відкритого ґрунту — 2 грн/кг. Ціни поступово росли, влітку капуста в середньому коштувала близько 5,5 грн/кг. Восени зростання продовжилося й досягло піку 28 грудня — 9,2 грн/кг. Ріст цін тривав і наступного року. Ціни на капусту в 2019 році 26 квітня, перед Великоднем, досягли історичного рекорду — 40 грн/кг! 

Несподіваним виявився досвід 2020 року. Пам’ятаю розпач виробників Дніпровщини, які напередодні повного карантину мусили продавати капусту по 3,5 грн/кг. Ринки закривалися, було незрозуміло, чи дозволять переміщення товарів між областями. 

Але потім люди пішли на карантин, мали більше часу, щоб варити борщі. Закриття ринків обмежило пропозицію, й ціни в супермаркетах поповзли вгору, а 30 березня досягли 6,6 грн/кг. Після початку розслідувань Антимонопольного комітету ціни в квітні знизилися до 5,5–4,2 грн/кг. 

Цього року врожайність добра: провідні виробники повідомляють про рекордні 140–160 т/га на пізніх гібридах. 

Експерти говорять про те, що низькі ціни зараз продиктовані надлишком пропозиції, передусім від дрібних виробників, що не мають сховищ узагалі або зберігають товар у непристосованих для цього приміщеннях. Дрібні фермери нині поспішають продати надлишок продукції, який ніде зберігати. Отже, ціни на продукцію мають всі шанси зрости в період зберігання. Відповідно, найбільше можливостей заробити цього року є в тих, хто має якісну продукцію, хороші сховища і міцні нерви. 

Щоб менше нервувати, я б радив брати приклад із найбільшого в Європі виробника капусти — ТОВ «ВПК-Агро». Вони давно і впевнено диверсифікують ризики: разом із білоголовою капустою вирощують цвітну, романеско, савойську, броколі. Ціна на екзотику значно вища, торговельні мережі замовляють значні обсяги. Савойська капуста в останні кілька років набирає популярності, її обсяги навіть тіснять пекінську. 

Люди все більше опановують інтернет, дізнаються більше цікавих рецептів, починають пробувати нові страви. Тож процес урізноманітнення меню пересічного українця неминучий. Його можна заперечувати, але не можна не враховувати. 

Завдання виробників — задовольнити попит, що з’являється. А краще — спрацювати на випередження. Запропонувати незвичний продукт, пробудити цікавість до вітчизняної продукції. 

Завдяки цьому шанси виграти в цінову рулетку збільшуються в кілька разів.