Точка зору

На які зміни у сфері насінництва та прав на сорти рослин очікувати агроринку

Сюзана Григоренко
виконавчий директор Насіннєвої асоціації України

Україна продовжує оновлювати свою законодавчу базу, інтерпретуючи її до європейських норм. Все це через прагнення нашої країни розвиватися та вступити до Євросоюзу. Реформи не оминають і аграрну сферу, зокрема насінництва та прав на сорти рослин.

Раніше у нашому законодавстві не було визначення, що таке фальсифіковане насіння. Така шпарина у документах призводила до того, що неможливо було притягнути винуватих до відповідальності. У результаті ані споживач, ані виробник не були захищені законом від підробок насіння (фізично), його маркування, пакування та торговельної марки із даними про вміст, що вводили в оману.

До того ж, процеси реєстрації сортів рослин та обігу насіння і садивного матеріалу часто могли затягуватися через бюрократичні процедури та «тонни» паперових документів і довідок. Через це українські аграрії роками не могли отримати доступ до нового насіння. Так, наприклад, успішні новинки з США та Європи приходили до нас із затримкою.

З метою подолання вищенаведених проблем, Верховна Рада у листопаді прийняла законопроєкт №3680-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положеннями законодавства Європейського Союзу».

І ось 10 червня набули чинності внесені ним зміни до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал». Насіннєва асоціація України підтримала ці документи та долучалася до їх осучаснення. Тож далі ми детальніше розкажемо про оновлені зміни законодавства та про те, які позитивні здвиги це нам дає.

Про зміни в двох словах

Відтепер у понятійному апараті нашого законодавства з’явилося визначення «фальсифіковане насіння». Це дає можливість відсіяти матеріал, який маркується чужою торговельною маркою, або пакується у схожі брендові тари. За порушення передбачений великий штраф.

З 10 червня на ринок України мають швидкий доступ нові сорти овочів, а фермери також зможуть отримувати загальносвітові новинки сільськогосподарських культур з країн Європи та з США. Неабиякий позитивний вплив має і запроваджений новим Законом процес діджиталізації, який дозволяє швидко та без зайвих проблем подати документи та бачити дані в Реєстрах оцифрованих замість pdf файлів. 

Щодо самих експертиз, реєстрації сортів рослин та чіткості в обігу насіння, фактичні зміни будуть видні по виконанню Закону та переходу від трактувань до конкретних дій по його застосуванню.

Отже, цей документ є першими дуже обережними змінами, метою яких є чіткі тверді правила, необхідні для виведення сортів та їхніх комерційних носіїв – насіння на ринок. Закон декларовано як такий, що  відповідає стандартам норм Євросоюзу. На кожному пункті змін зупинимося детальніше.

Захист від підробок

Однією з найважливіших змін в оновленому законодавстві є визначення терміну фальсифікованого насіння та садивного матеріалу. Ними називають насіння та садивний матеріал, у маркуванні або пакуванні якого незаконно використали торгівельну марку або інше позначення з неправдивою інформацією про сорт або інші якості насіння та садивного матеріалу.

Наявність визначення – це базовий крок, щоб далі ідентифікувати протиправне діяння. Також зазначимо, що відтепер передбачені і високі штрафи за фальсифікацію. Так, виробник-порушник буде покараний штрафом від 1 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Станом на червень 2023 року це близько 6,5 млн гривень. Своєю чергою, для посадових осіб штраф вищий – від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, разом з конфіскацією фасильсифікату та обладнання, на якому його виготовили.

Таким чином, Закон «Про насіння і садивний матеріал» дає базу для судового захисту, що захищає право кожного виробника на індивідуальність, охороняє інтереси споживача  і дає їм змогу розвиватися згідно з діючими законами.

Спрощення процедур та діджиталізація

Нові правила, які набрали чинності, мають полегшити життя і роботу українським виробникам. Все це, у тому числі, завдяки закріпленню норм про переведення багатьох процесів в онлайн та альтернативи паперової роботи. У Законі «Про охорону прав на сорти рослин» спростили процедуру експертизи для реєстрації сортів рослин, що пришвидшить появу нових сортів, а для фермера – насіння і садивного матеріалу. Це робить багато процедур ближчими до ЄС.

Відтепер аграрії можуть подавати заявку на сорт без зайвих паперів і бюрократії – в електронному вигляді. Передбачено, що така заявка буде швидше оброблятися завдяки зменшенню кількості етапів розгляду документів.

Раніше українські фермери мали чекати проходження формальних правил, а це мінімум  2 роки державних обов’язкових випробувань у полях України для отримання доступу до нового насіння з Європи і США. Тепер правило про дослідження оновлено. Це означає, що враховується вже реєстрація в країнах ЄС та США і, по суті, дослідження проведені в іншій країні. Таким чином аграрії мають доступ до найцікавіших новинок сортів одразу після їхньої появи.

Також є норма про доступ до нових сортів овочів. Це відбувається у процесі погодження заявки на державну реєстрацію сорту з Міністерством аграрної політики і продовольства. Однак, чи це спрацює буде залежати від Порядку, який запропонує Міністерство, зокрема внесення ясності у процедуру ділянкового (ґрунтового) контролю, яку передбачили для овочевих, маркування тощо.  

Новим Законом запроваджено електронні сервіси для отримання дозвільних документів для ввезення зразків насіння для дослідних цілей. 

Компанії-селекціонери мають змогу подавати заявки без додаткових угод, при цьому беруть відповідальність за дані та їхню достовірність. Щодо того, що стосується офіційних випробувань, то їх тепер можна проводити в закладі експертизи не тільки за звичною процедурою. У документі дозволено переносити результати та випробовувати сорти під офіційним наглядом. 

Самі результати випробувань стають відкритими для всіх, хто хоче отримати до них доступ. Також вони будуть публікуватися у знеособленому виді для всіх сортів.

Інші зміни

Завдяки змінам фермерам стало необов’язково реєстрували батьківські компоненти. Ця норма вдвічі зменшує витрати на підтримку, що здешевлює та пришвидшує виробництво. Стосовно батьківських компонентів тепер можливі дії (зокрема сертифікація, імпорт) на основі Реєстру патентів.

Раніше внесення до Реєстру сортів було штучною умовою і ускладнювало умови для виробництва.

Підставою для видачі сертифіката про сортові якості насіння став акт польового оцінювання. Його може видати аудитор із сертифікації, який є незалежним експертом, що затверджено у нормі Закону.

Випробування для визначення сертифікатів якості можуть самостійно проводити компанії, що мають у своєму розпорядженні авторизовану лабораторію. А ґрунт-контроль для сертифікації  насіння категорії СН дозволяється виконувати приватним органам. Однак це правило діє тільки для внутрішнього ринку, не на експорт.

У новому документі покращили умови для селекційних та дослідницьких цілей сортів, які включені до Переліку ОЕСР, але не зареєстровані в Україні.

Роботи ще багато

Європейські стандарти, до яких прагне Україна, допомагають формувати довгострокові перспективи. Тому нам потрібно рухатися у цьому напрямку далі, оскільки час і затримки нівелюють покращення та сигнали від держави на спроможність інституцій.

Органам влади і нам треба працювати над створенням практичних інструментів, які будуть впроваджувати та контролювати нові правила. Тому на даний момент активно розробляються десятки підзаконних актів. У них мають прописати порядки виконання нових правил та забезпечити їхнє виконання. Все це заради користі для споживачів, виробників насіння і власників прав на сорти рослин.

Насіннєва асоціація України вітає та підтримує оновлені законодавчі ініціативи, які набрали чинності з 10 червня 2023 року. Це є кроком вперед – до регуляції норм чинного законодавства.