Точка зору

На старті посівної: як не схибити у виборі насіння

Іван Якуб
голова ФГ «Соната» (Чернігівська обл.)

Сівба ярих культур  у нас на півночі Чернігівщини зазвичай стартує на початку квітня. Приблизно 8-10-го квітня починаємо сіяти соняшник, і таких строків сівби незмінно дотримуємось уже кілька років поспіль, тож і цьогоріч маємо намір не відступати від напрацьованого графіку. До сівби кукурудзи приступаємо зазвичай в кінці квітня – на початку травня. Цього року плануємо також посіяти просо.      

Нині спрогнозувати агрокліматичні умови вкрай складно, тому слід бути готовим ухвалювати швидкі рішення. Як бачимо, нам прогнозували теплу зиму і ранню весну, втім, жодні очікування не справдились, тому ми завжди намагаємося бути готовими організаційно, фінансово та технологічно до здійснення сівби в максимально короткі терміни.

Якщо на півдні фермери вже звикли до посух і намагаються пристосовуватися, то в нас на півночі з однаковою ймовірністю може бути як посуха, так і надмірна кількість опадів, а це ускладнює, зокрема, підбір гібридів. Тому для нас головний критерій – високий показник енергії проростання та схожості насіння, що дає змогу отримати ранні і дружні сходи.  Щодо озимих – обираємо більш морозостійкі сорти.

Вибір насіння, як і компанії-виробника та постачальника, – один із найбільш відповідальних етапів у підготовці до посівної. Оскільки на ринку велика кількість шахраїв, насіння купуємо лише в перевірених постачальників, компаній з гарною репутацією і лише в офіційних дистриб’юторів. Часом продавці насіння називають себе субдистриб’юторами відомого виробника, втім, це не наші партнери. Ми зазвичай звертаємось до дистриб’юторів, з якими вже працювали, або перевіряємо їхню реальну причетність до тієї чи іншої компанії на офіційному сайті. Обов’язково вимагаємо у постачальника сертифікат якості насіння.

Час від часу вводимо нові сорти та гібриди культур. Аби не схибити, прислухаємося до порад колег, читаємо відгуки, а для деяких нових сортів чи гібридів відводимо дослідні чи демо-ділянки.

На сьогодні господарство вже практично готове до старту весняної посівної. Лишилося докупити частково добрива й мікродобрива. Щодо насіння соняшнику й кукурудзи, яке ми вже придбали, його якість цього року гірша від середньостатистичної навіть у дуже відомих потужних виробників. Я пов’язую це з несприятливими погодними умовами попереднього року.

А поки до посівної лишається два тижні, в полі також кипить робота – здійснюємо перше весняне підживлення озимих культур аміачною селітрою. Зазвичай підживлюємо раніше, та наразі подекуди на полях іще лежить сніг, а озимі ще не відновили вегетацію.