Точка зору

Ми переконалися: метод господарювання без хімікатів кращий, ніж з ними

Григорій Чикриж
директор ПСП «Агрофірма Україна-Говтва»

Перший досвід вирощування органічних сільськогосподарських культур у нас був швидше вимушений, а не запланований. Через мільйонні борги, які дісталися нам у спадок від збанкрутілого колгоспу, ми мусили на всьому економити, грошей на хімічну обробку посівів у нас просто не було. 

Відтоді – а це уже понад 20 років – пестициди та мінеральні добрива ми не застосовуємо, бо переконалися, що метод господарювати без хімікатів кращий, ніж з ними. І головний аргумент полягає у тому, що ми не шкодимо довкіллю. При цьому, нам вдається мати прибутки.

Поступово господарство стало на ноги. Нам вдалося закамулювати кошти та придбати нову техніку – комбайн, чотири трактори та різне начіпне обладнання, без якого не обійтися за органічного землеробства.

Щодо забур’яненості, яка є найголовнішою проблемою, то ми навчилися настільки ретельно обробляти свої поля механічним способом, що вони не програють сусідським полям, де застосовують хімікати. Для знищення бур’янів на соняшнику, наприклад, ми навесні провокуємо їх, проводимо дві чи три культивації до сівби, післясходове боронування, два чи три прополювання та підгортання.

Щодо живлення, то поки в господарстві утримували свиней та велику рогату худобу, ми вносили свої органічні добрива. Але згодом від тваринництва довелося відмовитися через нерентабельність. Тепер загортаємо в ґрунт рослинні рештки та солому.

Після соняшнику, який займає п‘яту частину посівів, даємо землі відпочити під чистим паром. На цих угіддях проводимо з травня по вересень кілька обробітків – оранку, культивування та боронування.

Ґрунти маємо переважно піщані, на них добре ростуть озимі пшениця та жито, просо, соняшник, а цього року ми ввели у сівозміну й горох.

Землі сертифікували як органічні лише у 2014 році, отримавши відповідний документ у компанії «Органік Стандарт». Витрати на сертифікацію мені компенсували за обласною Програмою розвитку та підтримки АПК Полтавщини.

Наступний етап розвитку господарства – це використання біопрепаратів. Поки що ми використовуємо їх під час обробки насіння і паралельно вивчаємо дію за листкових обробок.