Точка зору

Моркву ліпше вирощувати на грядах

Сергій Гриб
фермер, Херсонска обл.

Я господарюю в Каховському районі Херсонської області. У нашому регіоні формування гряди для моркви дає багато переваг порівняно, скажімо, з обробітком фрезою. Гряда продувається, рослини на ній менше страждають від злив, оскільки забезпечується кращий дренаж, плюс глибина обробітку більша. Завдяки гряді створюється ідеальне посівне ложе, тоді як після роботи фрезою лишаються стики. За моїми спостереженнями, не лише морква, а й будь-яка інша культура дають на гряді ідеальні сходи (звісно, якщо висівати якісне насіння).

Для ранньої та середньої моркви готуємо ґрунт в кілька етапів. З осені проводимо оранку на глибину 30 см. Після оранки робимо глибоке рихлення на глибину 40 см у два сліди. Завдяки цьому буде зруйнована підплужна підошва і коренеплоди почуватимуться краще. Зораний і розрихлений з осені ґрунт має розсипчасту структуру. По такому ґрунту пускаємо грядоутворювач, він формує гряди висотою 15 см (від верха гряди до дна ножів 22–25 см). Ширину можна варіювати, але оптимально 115–120 см. Гряду шириною понад 130 см складно зробити достатньо високою, тобто чим вона вужча, тим вищою може бути. Ми використовуємо культиватор-грядоутворювач Forigo. За рахунок бічних загортальних дисків ґрунт подається з міжряддя, крім того, агрегат на 10 см заглиблюється в самій гряді. Зимує поле з уже нарізаними грядами, навесні вони швидше підсихають. Перед сівбою пускаємо по грядах легкі борони і сіємо. Наш важкий суглинок іншої схеми підготовки не пробачає.

Я переконаний у тому, що оранка потрібна обов’язково, якщо на полі заплановані коренеплоди. Окрім забезпечення оптимальної структури ґрунту, оранка також потрібна для того, щоб загорнути рештки рослин з попереднього сезону та розпушити ґрунт у міжряддях, особливо там, де він був ущільнений внаслідок проходу техніки.

Ще один вагомий фактор –– боротьба із зимуючими стадіями шкідників, які завдяки оранці вимерзають, хай навіть частково. Все одно це плюс, оскільки покладатися лише на інсектициди не варто, хоча їх ми теж застосовуємо.

Свого часу ми експериментували з рихленням і глибоким дискуванням, також доводилося чути про такі експерименти від колег. Нам відмова від оранки не сподобалася, оскільки втрати врожайності сягали як мінімум 20%.

Для пізніх сортів і гібридів моркви схема підготовки гряд мало відрізняється від підготовки для ранніх і середніх. З осені оремо, вносимо основні добрива, за потреби вносимо гіпс. Навесні боронуємо, культивуємо і робимо гряду. На гряді ми вирощуємо не тільки моркву, а й цибулю. Озиму цибулю гряда захищає від вимокання та затримує сніг навіть у малосніжні зими, убезпечуючи рослини від вимерзання.