Точка зору

Модель американського землеробства – приклад для наслідування

Дмитро Сакунов
представник офіційного дилера KUHN в Україні – компанії УАПК

На моє переконання, модель ведення сільського господарства американського аграрія є однією з найефективніших у світі: коли фермер сам їздить на тракторі й обробляє поле. Відтак, завданням техніки, якою він користується є підвищення ефективності господарювання за мінімального обслуговування агрегатів та оптимізація витрат. І знаряддя американського заводу KUHN Krause відповідають вимогам і ментальності цього аграрія.

Тому з усього асортименту продуктів KUHN, що представлені в Україні, ми вирішили сфокусувати свою діяльність на продажі агрегатів для волого- й енергозберігаючих технологій від KUHN Krause.

Концепція продуктів від цього заводу полягає в залишені пожнивних решток на поверхні поля або перемішуванні їх лише з верхнім шаром ґрунту. Рослинні залишки захищають його насамперед від випаровування та перегрівання. Крім того, коренева система від попередника допомагає ґрунту структуруватися й ця необроблена ділянка слугує, умовно кажучи, акумулятором вологи.

Усе це про смуговий обробіток ґрунту, що здійснює агрегат Gladiator. Восени або навесні ми нарізаємо ним смуги з глибиною від 15 до 30 см. Їх ширина становить близько 30 см, а міжряддя – 70 см. Таким чином ми матимемо 40 см неоробленого ґрунту, вкритого пожнивними рештками.

Важливим нюансом є те, що смуги завжди потрібно нарізати поперек схилу, а надто, коли одним із завдань господарства є зменшення вітрової та водної ерозій. Сучасні навігаційні системи можуть копіювати криві й допомагають задати правильну траєкторію руху на складних полях з неоднорідним рельєфом.

Актуальним питанням є різниця в осінньому та весняному нарізанні смуг. Відмінності дійсно є. Теоретичні дані й досвід українських аграріїв демонструють те, що смуги, нарізані з осені, мають більший запас вологи. Ще один важливий фактор, на який потрібно зважати, – це система живлення. Наприклад, за вирощування кукурудзи фосфор і калій бажано вносити з осені. Для цього добрива потрібно закласти чітко під насіниною. Таким чином ми створюємо більш сприятливі умови для швидкого поглинання рослиною цих добрив у доступній формі. А от щодо азоту, то його можна вносити навесні в різних формах.  

Американський аграрій обробляє ґрунт восени з глибиною приблизно 20-25 см і закладає добрива на 15-18 см. А от навесні робочу глибину потрібно зменшувати й закладати добрива вище. Важливо працювати з правильною глибиною й стиглим ґрунтом, щоб після проходу знаряддя, не залишалося повітряних пазух. А трохи ущільнити ґрунт можна, опустивши планку на ланцюговому котку агрегату Gladiator. Таким чином ми отримаємо трубчатий коток, що також підтягне вологу.

Далі – висів. Він обов’язково здійснюється з використанням точних систем навігації, наприклад, RTK-позиціонування. І нарізання смуг теж повинно виконуватись за допомогою точного сигналу, щоб навесні в ці смуги можна було поцілити.

Потім ця технологія практично не відрізняється від інших. Лише система захисту потребує незначної модифікації. За дотримання strip-till бур’яни з’являються пізніше. Тому живлення потрібно побудувати таким чином, щоб використовувати препарати пролонгованої дії. Також можливо дещо зменшиться гліфосатне навантаження.

Вартий уваги й агрегат для вертикального обробітку ґрунту – Excelerator 8005с. Він зменшує ущільнення у верхньому шарі ґрунту, але залишає пожнивні рештки на поверхні, мінімально перемішуючи їх. Така технологія обумовлюється тим, що на великій глибині немає доступу до кисню, там нижча температура й менша активність мікроорганізмів і бактерій. Так, коли ми оремо, то ніби консервуємо рештки, сповільнюючи їх розкладання. Натомість перші 10 см ґрунту є найактивнішими та найсприятливішими для цього процесу. Тому, коли потрібно пришвидшити розкладання пожнивних решток, їх треба подрібнити та залишити на поверхні. Також ця технологія спрямована на збереження вологи.

Загалом будь-яку операцію з обробітку ґрунту за допомогою агрегатів KUHN Krause можна розділити на дві частини – робота з ущільненням і пожнивними рештками. Вони проходять червоною ниткою у технологіях, що пропонує американський виробник.