Точка зору

Лучний метелик – несподівана загроза

Сергій Хаблак
док. біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group

Листогризучі совки (гамма, лугова, капустяна, бавовняна, лучний метелик) пошкоджують листя, стебла і плоди культурних рослин, а міграція лучного метелика на великі відстані (до 1000 км) створює проблеми з прогнозом його чисельності та нанесенням великої шкоди культурам через раптову появу шкідника на територіях, де не формується зимуючий запас гусениць. Гусениці повністю з’їдають листя, залишаючи тільки великі жилки.

У лучного метелика виділяють два типи міграції. Перший пов’язаний з перельотом метеликів на відстань до 20-25 км для харчування на квітучій рослинності і відкладання яєць. Другий – із перенесенням метеликів на далекі відстані (до 1000 км) повітряною течією і несподіваною їх появою в малозаселених місцях і полях. Другий тип міграції лучного метелика завдає значної шкоди культурним рослинам в Лісостепу і на півночі степової зони. Гусениці всеїдні і ушкоджують кукурудзу, соняшник, буряки, сою та інші культури.

Існує певна циклічність спалахів масового розмноження і льоту метеликів, яку пов’язують із періодичністю сонячної активності. Такі спалахи відбуваються з періодичністю в 6-12 років. Шкідливість метелика залежить від чисельності самої комахи і погодних умов. Метелики прагнуть літати в вечірні години та при жаркій сухій погоді залишаються безплідними. У гусениць сонячна спекотна погода, навпаки, викликає велику активність, а ввечері і в похмуру погоду гусениці менш активні.

У 2020 році популяція лучного метелика по Україні була в стані депресії через посушливе і несприятливе для розмноження літо. Зазвичай масова несподівана поява метеликів відзначається після випадання рясних опадів і в зонах низького тиску. За умов теплої зими, сприятливої перезимівлі та у випадках рясних літніх опадів, чисельність популяції лучного метелика може різко зрости до 2025 року.

Довідка

Зимують гусениці в коконі в верхньому шарі грунту і витримують взимку температуру до -30 С. Літ метеликів починається в травні за середньодобової температури не нижче 17 С. Розвиваються від одного до трьох поколінь лучного метелика. Гусениці проходять 6 вікових груп і заляльковуються в грунті.