Точка зору

Квоти на експорт м'яса птиці до ЄС: які наслідки

Сергій Карпенко
виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Як відомо, 13 травня Рада ЄС остаточно затвердила продовження призупинення мит і квот на імпорт українських товарів до Євросоюзу ще на один рік – до 5 червня 2025 року. Зважаючи на зростання імпорту деяких сільгосппродуктів у 2022-2023 роках, оновлений регламент містить посилені захисні заходи. Так, для м’яса птиці та яєць передбачено автоматичне скасування торговельних пільг, якщо обсяги імпорту досягнуть середньоарифметичного показника за період від 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року.

Своєю чергою Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 612  від 30 травня, якою встановлюються обсяги квот товарів, експорт яких до держав ‒ членів ЄС підлягає ліцензуванню. Зокрема, встановлено розміри квот на експорт м’яса птиці до країн ЄС, які підлягатимуть ліцензуванню з 1 липня і до кінця 2024 року.

По суті, уряд обмежив експорт м’яса птиці до ЄС на рівні середньоарифметичного показника за період від 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року, тобто обсяг, перевищення якого автоматично скасовує торговельні пільги з боку ЄС.

Це рішення насамперед позначиться на обсягах експорту до країн ЄС: вони скоротяться, як  порівняти з 2023 роком. Сподіваємося, відповідно зросте експорт на інші ринки, що, за підсумками року, не повинно призвести до скорочення загального обсягу експорту з України.

Проєкт рішення про обмеження імпорту м’яса птиці з України було опубліковано Європейською Комісією ще в грудні. Тому, звичайно, птахівники передбачали обмеження, але до кінця не були зрозумілі обсяг і механізм застосування захисних заходів.

Варіанту В ніхто, мабуть, завчасно не готував, оскільки ринок ЄС дуже привабливий із точки зору прибутковості і поточного стану з логістикою. Та тепер експортери поступово переналаштовуватимуться на інші ринки; можливо, дехто перегляне виробничі плани на цей рік.

Тим часом внутрішній ринок не відчує суттєвого впливу через таке обмеження, якщо обсяги експорту м’яса птиці триматимуться на середньомісячному рівні 2024 року.

Розмір квоти на цей рік орієнтовно менший на 20%, як порівняти з торішнім обсягом експорту м’яса птиці до країн ЄС. За два роки лібералізації торгівлі право експорту до країн ЄС отримали 7 компаній, які інвестували мільйони доларів у виробничі потужності й мали наміри нарощувати обсяги продажі до Євросоюзу. Через квотування цим планам не збутися. Прогнозовано експортери працюватимуть із меншою прибутковістю, а країна недоотримає валютних надходжень.

Водночас сподіваємося, що адміністративні заходи обмеження експорту дозволять продемонструвати європейським партнерам надійність і прогнозованість постачань м’яса птиці й готових продуктів із нього до країн ЄС. А також матимуть позитивний вплив на переговори щодо лібералізації торгівлі між Україною та ЄС, проведення яких задекларовано Єврокомісією вже в найближчому майбутньому.