Точка зору

Кукурудза: уроки воєнного року

Валерій Новіцький
генеральний директор ТОВ «ТАС Агро»

Повномасштабна війна росії проти України спричинила руйнування налагоджених роками процесів виробництва і транспортних ланцюгів. Чи не найбільше все це вплинуло на вирощування кукурудзи. Ця культура має високу врожайність, в середньому 9-10 т/га і, відповідно, найбільший вал зерна, яке необхідно транспортувати. Відтак у 2022 році у структурі посівних площ «ТАС Агро» ця культура займала менше 20%, тоді як роком раніше ця цифра становила понад 50%. Та вже у 2023 році плануємо збільшити площі під нею до 30%. Це пов’язано в першу чергу із особливостями сівозміни. Хоча кінцеве рішення щодо посівних площ залежатиме від додаткових чинників – роботи «зернового коридору», наявності засобів захисту рослин, добрив тощо.

Технологія вирощування кукурудзи в нас давно відпрацьована, втім, через значне подорожчання паливно-мастильних матеріалів, добрив та інших ТМЦ довелося дещо оптимізувати виробничі процеси. На одному з етапів вирощування ми запровадили використання дронів, а також здійснили мінімізацію обробітку ґрунту, яку відпрацювали у Центральному кластері, щоб, зокрема, накопичити і зберегти вологу. Адже останні роки характеризуються недостатньою кількістю опадів та їх нерівномірністю під час вегетації культури. Це призводить до того, що волога стає лімітуючим чинником у формуванні врожаю.

Саме дефіцит вологи став основною проблемою Південного регіону, що спровокувало різке зниження урожайності. Разом з тим, дощова осінь ускладнила збирання і вологовіддачу зерна кукурудзи. На сьогодні в нас обмолочено біля 97% посівних площ культури. Урожайність в цілому становить понад 8 т/га, але варто відмітити, що в Північному кластері цей показник становить понад 10 т/га, а на Півдні, де був дефіцит опадів, отримали біля 4 т/га. Відповідно, і вологість зерна коливається від 18 до 28%. Але якість зерна задовільна.  

Зі зберіганням проблем не маємо, адже в попередньому маркетинговому сезоні товарні об’єми компанії були вдвічі більші, ніж у поточному. До того ж до складу агроходлингу входить сім елеваторів, які мають достатні потужності для зберігання зернових та олійних культур. А щоб скоротити витрати на сушіння, реконструюємо сушарки, зокрема, переводимо їх на альтернативні види палива.

Щодо логістики, попри війну компанія «ТАС Агро» не лише не припинила експорту власної продукції, а й продовжила її реалізацію, використовуючи різні мультимодальні логістичні рішення. Логістику зернових у поточному році вибудовуємо виходячи із наявних можливостей. Першочергово це відновлення роботи із портами, для чого було укладено договори співпраці із Одеським портовим елеватором та іншими логістичними операторами. У групі компаній працює логістична компанія, яка володіє парком 1800 вагонів-зерновозів. Крім того, «ТАС Агро» має у власності парк вантажних автомобілів.

Вважаю, що попри все, кукурудза для України була і залишається стратегічною культурою. Інколи вважають, що вона досить проста у вирощуванні та невибаглива, але насправді для отримання високих і сталих врожаїв її потрібно вміти вирощувати, постійно навчатися та розвиватися. Тож до цього завжди потрібно готуватися заздалегідь.