Точка зору

Краще за кормові антибіотики: чи є ефективна альтернатива?

Сергій Підлісняк
директор компанії ATH Company

Сьогодні ми чітко можемо стверджувати, що фітобіотики та нутрицевтики – не лише модний тренд, але й ефективний та прибутковий інструмент для виробників тваринницької продукції. Наше переконання ґрунтується на розумінні наукоємності та технологічності продуктів.

Фітобіотики та нутрицевтики – наступний етап у тваринництві, що незабаром повністю витіснить кормові антибіотики – насамперед через свою економічну ефективність.

Портфель компанії ATH Company складається з 12 продуктів та розподіляється на групу фітобіотиків, нутрицевтиків, сорбентів, фунгіцидів, хелатів, продуктів для гігієни води та сировинну групу. Цього року асортимент нашої продукції розширився засобами для ефективної дезінфекції іспанської компанії BBZIX. Портфоліо представлено сухими та рідкими продуктами для свиней, птиці та жуйних тварин, які можуть використовуватися або для одного виду тварин, або для всіх.

Наша компанія – ексклюзивний та офіційний представник іспанських кормових добавок Liptosa в Україні. Ми активно просуваємо інноваційну технологію для прибуткового вирощування сільськогосподарських тварин і птиці.

Основні наші продукти – це фітобіотики, група продуктів, яка складається з комплексу коротко- і середньоорганічних кислот, їхніх солей, хелатних мікроелементів, ефірних олій і екстрактів рослин.

Також компанія Liptosa запатентувала технологію захисту компонентів Liptosa Smart Protection, завдяки якій активні інгредієнти не руйнуються в процесі виробництва гранульованих і розсипних комбікормів, не вступають у реакцію з іншими складовими кормів (вітамінами, амінокислотами, мікроелементами, ферментами та іншими). Вони, поступово вивільняючись із матриці, працюють у тонкому і товстому відділах кишківника проти основних патогенів E. Сoli, Salmonella spp., Clostridium Perfringens, Brachyspira hyodysenteriae і Lawsonia intracellularis.

Механізм їхньої дії полягає в тому, що ефірні олії забезпечують проникнення жирних кислот усередину патогенів, де кислота руйнує ДНК, і патогенна клітина вмирає.

Ефірні олії також мають антисептичні властивості, імуномодулювальний ефект, стимулюють розвиток ворсинок у шлунково-кишковому тракті. Весь цей комплекс властивостей фітобіотиків і нутрицевтиків робить їх ефективнішими за кормові антибіотики.

Незважаючи на відсутність безпосереднього впливу на АЧС, грип птиці та інших збудників, наші препарати знижують вірогідність зараження через підвищення імунного статусу тварин. Адже здоровий шлунково-кишковий тракт на 70% – запорука міцного імунітету.

Кормові антибіотики, які широко використовувались тривалий час у промисловому тваринництві, відіграли важливу роль у підвищенні ефективності галузі, але наразі цього недостатньо. Наступний крок у розвитку тваринництва – фітобіотики та нутрицевтики, які за ефективністю перевищують кормові антибіотики та нівелюють їхній негативний вплив.