Точка зору

Кожен сам собі стратег

Михайло Косюхно
директор ТОВ «Сожам Україна»

До 5% втрат залікової маси під час зберігання збіжжя – це «робота» шкідників. Для них зерно, залежно від того, в якій кондиції, за якої вологості й температури воно закладається на зберігання, є дуже сприятливим середовищем. А якщо вчасно не виявити зараження й не ліквідувати його, втрати врожаю можуть сягати 35% і навіть більше…

Елеваторна сфера в Україні «дорослішає» паралельно з розвитком усього аграрного сектору – вдосконалюються технології, оптимізуються різні робочі процеси, а ринок стає все більш прискіпливим. Не допустимі ні перевищення норми хімічних домішок (навіть на 0,5%), ні бодай дрібні пошкодження чи ураження зерна. Відтак дедалі більшої актуальності набуває вибір правильного, індивідуального захисту збіжжя під час зберігання.

Запобігати шкідникам на елеваторі можна фізичним чи хімічним способами. Охолодження, вентиляція, легке замороження, сепарація (фізичний спосіб) – використовується  здебільшого в органічному виробництві і на перший погляд є досить ефективною та простою, втім, повністю проблеми вона не вирішує, а лише відкладає її на певний час.

Обробка газом (хімічний спосіб) вимагає потребує герметизувати зерносховище, дотримуватися потрібного рівня температури та вологості, витримувати період експозиції й дегазації, що подекуди затримує подальші роботи із зерном до двох тижнів.

Свої переваги та недоліки має й використання рідких інсектицидів (хімічний спосіб), яких також є два види – концентрати емульсії та готові до використання препарати. Зокрема, концентрат емульсії використовується переважно для обробки порожніх приміщень, а робочий розчин готується безпосередньо перед його використанням. Утім, у морозну погоду з препаратом працювати неможливо, діюча речовина нерівномірно розподіляється в зерні й виникають складнощі застосування технології на елеваторах з великою потужністю транспортного обладнання.

Найбільш «гнучкими» й універсальними є готові до застосування препарати, як наприклад, Пірігрен 50 ХТ від Sojam, призначені для ультра точного дозування. Препарат перетворюється на аерозоль з величиною краплі близько 20 мікронів. Це дає змогу ефективно і рівномірно розподілити мінімальну кількість препарату по всій масі зерна. Головна перевага технології – гранично допустима норма (ГДН) концентрації пестициду, що на сьогодні в Україні та ЄС встановлена на рівні 5 мг/кг, не перевищується навіть у момент обробки зерна, а тому немає потреби затримувати його на елеваторі. Це тим більше важливо, зважаючи на світову тенденцію до зменшення використання пестицидів.

Дозу використання препарату можна змінювати, залежно від потреб: для профілактики необхідна мінімальна, для ліквідації високого ступеню зараження чи тривалого (до 12 місяців) зберігання – максимальна, але є і проміжні. Тому перш ніж прийняти рішення, якою дозою препарату захистити своє зерно і чи слід захищати взагалі, керівник підприємства повинен врахувати кілька параметрів: фізичні, технічні, стратегічні та економічні.

Наприклад, одні елеватори заточені на максимальну кількість оборотів зерна. Для них важливо приймати і відвантажувати все збіжжя, яке надходить, максимально швидко. Тому навіть якщо заходить частково заражена партія, її можна обробити невеликою дозою препарату, не заразивши свій елеватор, не перевищивши ГДН, і в мінімальні терміни його відвантажити. Тут важливо, що обробка препаратом не впливає на якісні показники зерна, більше того, наша технологія вписується в рамки, прописані системою безпечності харчових продуктів HAССP.

Є елеватори, які обробляють збіжжя лише під час відвантаження. Наш препарат дає змогу офіційно обробляти його під час завантаження у вагон і лише те зерно, в якому є спалах зараження.

Якщо ж керівник сільгосппідприємства чи елеватора планує зберігати зерно протягом кількох місяців або до піку цін, є сенс дати більшу дозу препарату. При цьому за потреби він може відвантажити його хоч на наступний день після обробки, – ГДН концентрації пестициду не буде перевищено.

Хтось обробляє всю ранню зернову групу, хтось – лише у разі виявлення зараженості. Якщо ж на елеватор приїхало здорове зерно і його треба просто перевалити, то звісно обробка не потрібна. Тому в питанні захисту збіжжя все дуже індивідуально і тут керівники агропідприємств чи елеваторів самі собі стратеги.