Точка зору

Корови заслуговують на щасливе життя

Анатолій Шиш
експерт із управління тваринництвом та управління комфортом

За утримання корів не на вільному випасі їм необхідно забезпечити умови, максимально наближені до природних із урахуванням фізіологічних, соціальних, психологічних і базових потреб.

У природних умовах корова протягом доби витрачає на споживання трави 6-8 годин зі піками вранці та вечері, на відпочинок – близько 12 годин, на споживання води – 30 хвилин (10 разів і більше).

У світовій практиці застосовують науково обґрунтовані стандарти та вимоги, які балансують інвестиційні витрати для забезпечення фізіологічних і поведінкових потреб тварин.

Будівництво та реконструкцію місць утримання повинні здійснювати кваліфіковані проектанти з використанням сучасних стандартів, доведених світовою практикою та кращим досвідом, враховуючи вимоги до мікроклімату, освітлення, місць відпочинку, руху та інших зон перебування тварин. Обладнання та знаряддя для обмеження руху, фіксації, доїння, напування, годівлі, відпочинку, пересування не повинні перешкоджати вільному прояву природної поведінки та травмувати тварин. Приміщення, обладнання та знаряддя слід підтримувати в робочому та чистому стані.

Рівень запиленості, температура, відносна вологість повітря та концентрація газів не повинні шкодити здоров’ю, створювати дискомфорт і стресові умови для корів. Для забезпечення здорового мікроклімату організовують повітрозаміну всередині корівників: влітку – 40-60 разів на годину, узимку – 10 разів, навесні та восени – 15-20 разів.

Для захисту від теплового стресу за високих температур необхідно створити належну систему обдування та охолодження тварин, автоматизація якої забезпечує коректну роботу в необхідних режимах, енергозбереження, відсутність залежності від людського чинника.

Для лактуючих корів науково доведені таки вимоги до освітлення: тривалість світлового дня – 16 годин із рівнем освітленості 210 люксів; темного періоду – 8 годин – 30 люксів (або червоне світло). Якщо природного світла недостатньо, треба передбачити можливість подовження світлового дня за допомогою штучного освітлення. Найкраще зарекомендувало автоматичне регулювання системи освітлення.

Для безперервної роботи вентиляції, освітлення, іншого обладнання ферми доцільно облаштувати електричну мережу резервним електрогенератором, який спрацьовує в автоматичному режимі.

За утримання великої рогатої худоби у відкритих загонах їй необхідно забезпечити захист від несприятливих погодних умов (навіси над місцями відпочинку та годівлі), дренаж і водовідведення, аби не накопичувалася надмірна волога та бруд, огорожу для захисту від хижаків та інших тварин, які створюють ризики та загрози для здоров’я та благополуччя.

У корів має бути цілодобовий вільний доступ до якісних збалансованих раціонів і чистої води у відповідності до стандартів та вимог: фронт годівлі для лактуючих корів – 61 см, раннього та пізнього сухостою, 21 день після отелу – 76 см; фронт напування – від 9 см на корову та щонайменше 2 напувалки на групу понад 10 корів і додаткова напувалка на кожні наступні 15-20 корів. Місця годівлі та напування проєктуються та розміщуються так, щоб мінімізувати їхнє забруднення.

Доволі часто ненавчений персонал ферм провокує стресовий стан і травмування тварин. Тому нагальним є навчання персоналу грамотному, дбайливому поводженню з тваринами, з розумінням фізіологічних особливостей та світосприйняття ними. Категорично заборонено калічити тварин. Будь-які маніпуляції та процедури з коровами повинні виключати їхні страждання, травмування, стрес.

У господарстві треба вести електронний або паперовий облік заходів із лікування, процедур і маніпуляцій, застосування ветеринарних препаратів, причин загибелі та передчасного вибракування тварин.