Точка зору

Корови шароле: м’ясні, врівноважені, адаптивні

Михайло Травецький
експерт із тваринництва

Шароле – одна з найулюбленіших моїх порід корів. Ці білосніжні французькі красуні мають цікаві м’ясні характеристики, адаптивні якості, при цьому невибагливі до корму. У них урівноважений, спокійний характер, навіть, можна сказати, флегматичний.

Порода шароле була створена на базі симентала, в процесі селекції додавалися м’ясні характеристики. Нині це – класична м’ясна порода. Досить гарні молочні характеристики корів шароле дозволяють їм вигодовувати та зберігати потомство. А для м’ясної корови це найважливіше – не лише народити теля, а й вигодувати його.

Якщо порівнювати шароле з нашою поліською м’ясною породою, може здатися, що вони схожі. Але ні: різниця в структурі, формі голови, плюс француженки масивніші, з більш вираженими м’ясними характеристиками.

Часом трапляється твердження, що в шароле важкі пологи. Насправді розтели в них досить легкі, вихід телят – до 95%.

Взагалі всі білі чи бурі світлі м’ясні породи ВРХ добре показують себе в умовах України, в умовах зони Полісся зокрема. На базі породи шароле створена поліська м’ясна, знам’янський тип поліської м’ясної породи.

Шароле є таким домінантним геном за використання її для поліпшення, і в майбутньому – для селекційної роботи.