Точка зору

Кооперація дасть упевненість в якості сировини

Ігор Князевич
керівник ФГ «Еко Беррі», Івано-Франківська обл.

Наше господарство спеціалізується на вирощуванні й переробці культивованих ягід і дикоросів. У 2020 році ми завершили будівництво холодильника потужністю понад 15 тис. куб. метрів для шокового заморожування, фасування і зберігання плодів та ягід. І хоча ми вже засадили ягодами значний земельний масив, у цілому 130 га, цього вкрай мало для забезпечення нашого виробництва сировиною. Відповідно, ми почали співпрацю з іншими виробниками.

Я вважаю, що в Україні так мало кооперативів, тому що галузь переробки ягід у нас ще не так розвинена, як у Європі. До прикладу, в нас переробкою ягід займаються приблизно 50 великих промислових об’єктів, а в Польщі –– понад 300.

Коли будується серйозне переробне підприємство потужністю десятки тисяч тонн, господарство при ньому може виростити максимум 10–20% сировини. Решту сировини треба докупати в інших виробників, адже вирощування ягід на площі більш як 200–300 га організувати надзвичайно складно. У ягідному бізнесі багато ручної праці, а набрати достатню кількість сезонних працівників доволі важко. При цьому, щоб мати дійсно якісну сировину, переробнику треба проводити закупівлю сировини не стихійно, а в перевірених виробників. Переробнику треба знати, скільки та яких саме добрив і засобів захисту рослин було внесено, за якою технологією вирощували ягоди. Тільки так ми можемо вийти на максимально конкурентний ринок переробленої ягідної продукції, укласти серйозні контракти з американськими та європейськими компаніями.

Переваги кооперації для нашої компанії –– впевненість в якості ягідної продукції, яку ми переробляємо. Ми готові витрачати на це кошти. Наш агрономічний відділ допомагає фермерам, тож ми знаємо, яку продукцію і за якими технологіями вони вирощують. Наприклад, ми зараз повністю контролюємо процес закупівлі посадкового матеріалу в господарствах-партнерах, контролюємо процес вирощування від посадки до збирання врожаю, беремо повну відповідальність за це. І в наших інтересах, щоб співпраця була закріплена юридично. Ми вже працюємо над створенням кооперативу.

Дрібним господарствам співпраця з нами вигідна тим, що ми надаємо їм технологічну й технічну підтримку. Це і технологічні карти, і консультації агрономів та інженерів з обслуговування обладнання. Дуже важливо для дрібних виробників, що ми забезпечуємо для них збут за більш високими й стабільними цінами. Коли в розпал сезону ціни просідають, така підтримка допомагає їм вижити. Наприклад, у цьому році ціна на суниці садові знижувалася до 15 грн/кг, а ми закуповували їх весь сезон по 25 грн/кг.

Ми запрошуємо до співпраці не тільки дрібні господарства, а й великі, які теж мають переробні потужності. Що більше буде членів нашого об’єднання, тим краще. Добре, якщо в такої великої компанії-партнера буде не тільки цех для заморожування, а й лінії переробки фруктів на сік, джеми.

Ми готові до співпраці, але для нас головне –– якість продукції. Ми маємо бути впевнені в тому, що поставляємо споживачам відмінний товар. Це наша репутація, якою ми дуже дорожимо. Закордонні партнери у більшості українських постачальників закуповують лише ягідну сировину, а ми продаємо готову продукцію, тобто в нашого товару значно вища ціна.

Довідка

Ігор Князевич –– один з керівників ФГ «Еко Беррі», провідної української компанії, що спеціалізується на вирощуванні, переробці та заморожуванні культивованих ягід і дикоросів. ФГ «Еко Беррі» було зареєстровано у 2017 році, господарство є членом Асоціації «Ягідництво України» та володарем премії UBAAwards 2021 в Номінації «Прорив року». Площа власних земель господарства сягає 300 га, з них 130 га вже засаджено різноманітними ягодами. Підприємство спеціалізується на вирощуванні ремонтантної та літньої малини, смородини, порічок, суниць садових, ожини, жимолості й лохини. Завод підприємства оснащено сучасним високопрофесійним обладнанням.