Точка зору

Коли культурні рослини пригнічуються без явних причин, на допомогу приходить «Інститут здоров’я рослин»

Олександр Терзі
комерційний директор господарства «Комсомолець» (Одеська область)

Останні два-три роки Бесарабія дуже страждала від недостатньої кількості опадів, тому ми та інші місцеві господарства робимо дедалі більший акцент на багаторічні насадження — сади та виноградники.

Ми вирощуємо виноград на 205 га, а також черешню (42 га), персик (32 га), яблука (8 га) та сливу. Одночасно займаємось однорічними культурами (пшениця, ячмінь, ріпак, нут, горох, соняшник). Всього наше господарство обробляє 2 тис. га землі.

Якщо раніше «Комсомолець» працював тільки з іноземними препаратами, то з часом почали переходити на продукти українського виробника «UKRAVIT». Почали застосовувати їхні препарати на однорічних насадженнях, а зараз використовуємо й на плодових та винограднику.

Ми співпрацюємо з цією компанією більше двох років. Згодом вона стала закривати половину наших потреб у препаратах. А нещодавно відвідали Черкаси, щоб на власні очі побачити та оцінити надсучасний лабораторний комплекс створеного ними «Інституту здоров’я рослин». Побачили передове обладнання, компанія залучила до закладу кращіх фахівців з державних інститутів – ґрунтознавців, хіміків, екологів, агрономів.

Це великий бонус співпраці з «UKRAVIT» — можливість користуватися послугами цього Інституту. Ми надсилали туди зразки ґрунту на дослідження — це те, що потрібно робити мінімум раз на два роки і для однорічних, і під закладку багаторічних культур, – й задоволені результатом.

Часто бувають ситуації, коли культурні рослини пригнічуються без явних причин, й агроном не може точно визначити, чому це відбувається. Тоді представники «UKRAVIT» оперативно приїжджають на поле, беруть зразки і надсилають до Інституту для дослідження.

Фахівці проводять необхідні дослідження й визначають причини пригнічення — чи це ураження хворобами, чи пошкодження шкідниками, чи брак елементів живлення, чи стрес. А консультанти надають рекомендації, як вирішити наявну проблему. Вони завжди на зв’язку з директорами та агрономами господарств й готові їм допомогти.

Цього року ця послуга була особливо актуальна, оскільки після холодної весни виноградарі скаржилися на дуже маленький приріст, вимерзання бруньок. Лоза сильно недозріла ще через торішню посуху, була дуже слабкою, а морози довершили справу. Тож цього року виноград дуже сильно відстає у рості та розвитку.

Надзвичайно зручним та ефективним сервісом від «UKRAVIT» є й оперативний агрономічний супровід. Регіональні агрономи «UKRAVIT» бувають в різних господарствах, де ми бувати не можемо, і якщо, наприклад, десь є спалах захворювання або масове поширення шкідників, вони нам повідомляють, щоб ми й у себе ці загрози промоніторили. Бо одна голова добре, дві краще, а коли їх п’ять – взагалі ідеально. Це оптимізує процес прийняття правильного рішення.