Точка зору

Кластерізація – найкращій шлях для розвитку фундуківництва

Євген Лайтер
головний агроном фундукового саду корпорації «Галс Агро»

Кластеризація в фундуковій галузі можлива, коли є багато виробників у регіоні, які можуть створити свій кластер. Насампред треба визначити, де саме вони можуть виникнути. На основі аналізу ринку та виробництва ідентифікувати регіональні кластери, де фермери та виробники мають спільні інтереси та можуть співпрацювати.

Кластери будуть сприяти розвиток інфраструктури фундукової галузі. Спільними зусиллями створюються центри збору горіхів, перевалочні центри, сушарки, системи зберігання, транспорту та обробки. Ці центри сприяють зменшенню витрат та покращують загальну ефективність.

Ще один напрямок кластерізації – навчання та дослідження. Він передбачає створення центрів, де фермери можуть отримувати нові знання та використовувати нові технології для підвищення продуктивності.

Кластер – це спільне виробництво. Заохочення виробництва товарів та послуг на рівні кластера допоможе оптимізувати виробничі процеси та зменшити витрати кожного участника. Наприклад, виробництво вакумованого або десертного фундука із забезпеченням 3-4 сортів тощо.

Кластеру простіше співпрацювати з урядом, залучати урядову підтримку для розвитку, зокрема шляхом надання фінансової допомоги та створення сприятливого законодавства.

Кластер – це можливість спільної закупівлі обладнання та матеріалів, яка зменшить витрати на них. Можна укладати спільні угоди з постачальниками та проводити спільні тендери для отримання найкращих умов.

В Італії діють такі центри кооперації і кластерізації, куди виробник може приїхати, здати продукцію, отримати на неї документи і далі вже вирішувати, у який момент її продати. Він може або тільки посушити, або тільки почистити чи полущити продукцію. Також невеликі господарства площею 25 га часто мають там мінісортувальні лінії різноманітних видів і розмірів, які можна використовувати як для власного виробництва, так і надавати його іншим фермерам.

В Україні вже є декілька прикладів кластерізації у галузі виробництва фундука. Наприклад, центр сушіння у Закарпатті, з переробки – у Хмельницькому, з сушіння, доробки, переробки і закупівлі – в Одесі. В процесі будівництва центр на півдні Київської області, який запрацює прогом 1-2 років.