Точка зору

Геоінформаційні системи значно спрощують та оптимізують процеси у садівництві

Марія Кисляченко
Обліковець «Аграна Фрут Лука»

Використання геоінформаційних систем (ГІС) дає змогу отримувати та аналізувати інформацію про сади максимально оперативно. Також можна з їх допомогою в будь-який момент прогнозувати й оцінювати структуру насаджень, відображаючи її на електронній карті. У такому разі можна говорити про природний шлях збільшення врожаю через підвищення якості процесів, а також, якщо врожай все ж не задовольняє підприємство, чітко усвідомити причини цього для подальшого їх усунення.

ТОВ «Аграна Фрут Лука» обробляє 930 га земельного активу. Культури, вирощуванням яких воно займається, доволі різноманітні, і саме електронна карта дає змогу оперативно дізнатися будь-яку інформацію про структуру насаджень, а також допомагає в співпраці, наприклад, з трактористами чи бригадирами. Для правильного оформлення документів достатньо подати фрагмент карти, на якому зазначена площа, номер кварталу та поля, де проводилася відповідна робота. Це дає змогу більш точно розраховувати затрати, а відповідно, й собівартість продукції.

Для роботи використовуємо програмне забезпечення для цифрової картографії та землевпорядкування — спеціалізований додаток Digitals. Унікальність цього софту полягає в поєднанні легкості користування та відповідності до сучасних галузевих вимог і, звичайно, в помірній ціновій політиці. Все в комплексі гарантує зручність і простоту в експлуатації програми з досягненням поставлених цілей.

Перше, з чого ми починаємо, — це створення ортофотоплану. Для цього один раз на рік проводимо на підприємстві аерозйомку наших насаджень за допомогою дронів. Теоретично можна використовувати навіть знімки із супутників, але якість фото буде в такому випадку значно гіршою, а відповідно, й недостатнього рівня буде точність даних.

Маючи фото полів, де чітко видно квартали й навіть ряди, ми створили потрібні нам шари. Серед них «поле», де ми бачимо інформацію про те, яку власне площу конкретна ділянка займає та який у неї унікальний номер. У категорії «квартал» маємо інформацію про сорт, схему садіння, рік насадження, кількість рядів тощо. Також ми можемо візуально оцінити, яку саме площу в нас займають дороги як у межах поля, так і загалом. Це дасть змогу в майбутньому зекономити аграріям пальне та інші ресурси. Параметри можна виводити безпосередньо на карту, робити їх різного зовнішнього вигляду та розміру.

Окремо хочу показати шар під назвою «ділянка паювання». Оскільки площі у нас значні, відповідно, і кількість паїв, які ми беремо в оренду, велика. Інформація часто змінюється, паї діляться між спадкоємцями, в перспективі продаватимуться, і цифрова карта паювання значно спрощує всю цю рутинну роботу. Інформацію про паї, як і про інші шари, можна завантажити з документів в офісному редакторі Excel, виділивши потрібний нам шар із заданими параметрами.

Ще одна перевага роботи із сіткою паювання — те, що можемо точно бачити, яку саме частину та точну площу паю не використовуємо, а де наші насадження виходять за межі, які підприємство орендує. Це дає нам можливість уникнути штрафу (згідно зі ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та правильно використовувати ресурси, якими ми володіємо.

За допомогою Digitals зручно розбивати площу на майбутню посадку, відповідно розраховуючи потребу в садивному матеріалі. Зважаючи на те, що параметрів, з якими ми працюємо, доволі багато, програма має зручні команди «пошук», або «швидкий пошук», який працює за принципом Google.

Якщо садівник бажає ефективно й оптимально використовувати наявний земельний актив, йому варто збирати та опрацьовувати максимальну кількість інформації. Геоінформаційні системи йому в цьому дуже допомагають. Навчитися працювати з ними насправді не так складно, як здається на перший погляд.