Точка зору

Енергетика — одна з основних складових успіху аграрного бізнесу

Сергій Косатий
керівник відділу маркетингу ТОВ «Енергетична Альтернатива»

Інвестиції у використання поновлюваних джерел енергії дозволять агропідприємству досягти оптимального енергетичного рішення. Успіх підприємства безпосередньо залежить від вартості й доступності енергоресурсів, а також від уміння раціонально цим ресурсом розпорядитися.

Дуже важливо навчитися «бачити» енергію, згадати основні закони та правила її переходу з одного стану в інший, реально оцінювати силу й обсяг енергії, що нас оточує. Взяти, наприклад, Сонце. Доведено, що на один квадратний метр української землі з Сонця прилітає 1200 кВт/г світла і тепла на рік. Така кількість променевої енергії дорівнює кількості тепловій, що можна отримати від спалювання 160 кг вугілля або 100 л бензину. Дбайливо зібрати таке цінне, але поки що віртуальне пальне, нам допоможе фізика з арифметикою.

Сучасні сонячні панелі мають ККД 20% і площу 2 м². Коли на них впродовж року падає 1200 кВт/г, вони перетворюються на 480 кВт/г енергії постійного струму. Перетворити постійний струм у змінний можна за допомогою інвертора, втративши на це 14%. Таким чином, за допомогою однієї панелі можна отримати 413 кВт/г електричної енергії на рік.

Практично в середньому по Україні співвідношення потужності обладнання до його продуктивності має дуже зручне значення: 1 кВт обладнання на рік дає 1 МВт/г електроенергії. За середньої (для фізичних і юридичних суб’єктів) вартості «зеленого» тарифу 5 грн за 1кВт/г, кожен кіловат обладнання в середньому здатний приносити 5 тис. грн/рік.

Звісно, одну панель ніхто не ставить, а модельний ряд мережевих промислових інверторів починається з 5 кВт і «крокує» до 185 кВт на один прилад. До того ж інверторів можна брати декілька. Кількість панелей визначається кількістю грошей, які можна освоїти або поверхонь дахів і земельних ділянок, на яких ці панелі можна розташувати.

Комплектацію інверторного обладнання можна будувати за трьома основними схемами, а саме: для генерації електроенергії в мережу за гроші, для компенсації власного споживання та для автономного живлення.

З промислового погляду нас більше цікавлять перші два з трьох згаданих типів сонячних станцій, здатних забезпечити живлення виробничому обладнанню й генерувати електроенергію в зовнішню мережу.

Продати літні надлишки сонячної електроенергії в мережу і не перейматися з приводу споживання від мережі в зимовий період допоможе «мережева» сонячна електростанція. Національна комісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП України) передбачила два сценарії реалізації права суб’єктів господарської діяльності на продаж електроенергії, отриманої від альтернативних поновлюваних джерел.

Перший сценарій передбачає відкриття нової юридичної особи, оформлення на неї у власність або отриманої в оренду у місцевої громади земельної ділянки, зміна цільового призначення цієї ділянки в розряд 14.01 (скорочено — «землі енергетики»), і далі за затвердженим списком документів — кілька проектів, ліцензій і договорів. Подібне оформлення передбачає будівництво на землі фотоелектричної станції потужністю до 1 МВт і вище з метою продажу всієї виробленої енергії за «зеленим» тарифом. Про споживання в цьому разі не йдеться.

Другий сценарій, спрощений, дозволяє не відкривати нових юридичних осіб і не оформляти земельні ділянки. Він передбачає установлення фотоелектричних панелей на дахах і фасадах будівель, що належать чинним суб’єктам або кооперативам, але обмежує потужність обладнання не більше ніж 150 кВт. Відповідно до цього сценарію передбачається продаж надлишків електроенергії, виробленої понад обсяг власного споживання.

Обсяг робіт з оформлення всієї дозвільної документації, вартість нестандартного приєднання, виконання вимог операторів енергоринку і розміри офіційних платежів для двох сценаріїв сильно відрізняються. Утім, строк окупності за обома з них є практично однаковим — від 5 до 7 років. Сьогодні ставка «зеленого» тарифу становить 4,2042 грн/кВт/г без ПДВ. На сьогодні й найближчим часом в Україні стає однаково вигідним як продавати електроенергію за «зеленим» тарифом, так і відмовлятися від її споживання (мається на увазі генерація власної електроенергії в обсязі, необхідному для споживання).

У будь-якому разі всі варіанти сонячних електростанцій реалізують один і той самий принцип: перетворення безкоштовної й невичерпної енергії сонячного випромінювання на електрику.