Точка зору

Експортувати до країн ЄС моркву чи столовий буряк - утопія

Вадим Кричковський
директор господарства «Органік-Д», (Вінницька обл)

Експорт як напрямок збуту овочів можливий тільки для тих видів продукції, які не вважаються «брудними». Тобто ми легко можемо експортувати цибулю, томат, огірок або перець. Моркву продавати на зовнішні ринки складно і не тільки тому, що ціни на наї дуже не стабільні, а тому, що за вимогами ЄС, частка грунту в обсяці цієї продукції не має перевищувати 1%.

Якщо ви не можете помити моркву, розфасувати і привезти конкретному клієнту, ви просто не пройдете фітосанітарний контроль і не перетнете кордон Євросоюзу. Якщо ж вам це вдалося, у вас має бути там спеціфічний клієнт, який відразу переробить вашу продукцію, адже мита морква може зберігатись не більше тижня. В іншому випадку вам треба розвивати свій бізнес далі і купувати спеціальне обладнання, яке дозволить фасувати продукцію в упаковку для тривалого зберігання.

Тому я вважаю утопічними наміри експортувати до країн ЄС моркву чи столовий буряк, навіть, якщо сьогодні їх там дуже потребують. Насправді постачати туди нам практично неможливо, адже взаємовигідний діалог з покупцями за вищеназваною причиною просто не відбувається.

До речі, з експортом цибулі таких проблем не виникає, а питання лише в тому, чи влаштовує вас ціна. На сьогодні продавати цибулю за кордон не цікаво – вона на внутрішньому ринку України коштує набагато вище, ніж в країнах, куди можна потенційно експортувати.

Щодо сертифікації, тут все просто. Якщо є намір експортувати продукцію, я для себе не бачу інших сертифікатів, крім GLOBAL.G.A.P. Насправді, це не просто сертифікат, а ціла система, яку потрібно впроваджувати в Україні скрізь. До речі, нічого складного в цьому немає, вимоги вводяться для персоналу протягом року, потім приїжджає експерт, перевіряє і дає сертифікат на рік.