Точка зору

Експериментуємо з ґрунтообробітком

Вадим Свєтлов
власник і директор ФГ «Свєтлова» (Сумська обл.)

Ворожі обстріли, на щастя, оминають нашу ОТГ, тому працюємо. Зібрали ранні зернові, а от гречка, соя, просо, соняшник і кукурудза ще в полі, через дощі. Урожайність цьогоріч хороша: ячмінь – 50 ц/га, пшениця – 60 ц/га (за якістю 60% – продовольча, 40% – фуражна).

З урожаю нічого ще не продали. Тому пробуємо брати кредит, щоб мати якісь обігові кошти. Ціни на зернові наразі дуже низькі. Ми хочемо вивезти до порту, але логістика надто дорога. Якщо ціна ячменю в порту 6,5 тис. грн, то 3 тис. з них потрібно віддати за перевезення. І по пшениці ситуація схожа.

Під озимину відвели 300 га (25% наших площ). Будемо сіяти пшеницю. Ріпак поки на паузі, через високі логістичні витрати, в нас вони з’їдають увесь прибуток. Найбільш оптимально зараз сіяти зернові. Хоча вони поки що також рахуються «в нуль» або «в мінус». Але якщо ми їх не посіємо, то весною потрібно буде багато площі відвести під кукурудзу або соняшник. Але відповідно до нашої сівозміни, соняшнику багато посіяти не можемо. А з кукурудзою поки не зрозуміло, скільки коштуватиме сушіння та що буде з реалізацією.

Обробляємо угіддя за класичною технологією. У нас важкі ґрунти, що не піддаються мінімальному обробітку. Та все ж ми пробували частково дискувати поля після кукурудзи. І там, де зорали, все класно – соя росла гарна, а там де обробили ґрунт поверхнево – була вся в плямах. Рештки, що були закопані у верхньому шарі, почали перегнивати й «красти» в рослини азот. Це відобразилося на врожайності: там, де орали отримали 3 т/га сої, а де дискували – 2 т/га. Тому відійти від оранки наразі не виходить, але ми все ж випробовуємо різні підходи. Наприклад, цього року посіяли 5 га кукурудзи за технологією no-till. Та отримали 100-відсоткове пошкодження рослин. Бо цього року було дуже багато стеблового метелика та совки, навіть під оранкою шкідники пошкодили 60% посівів. Зацікавив нас дуже strip-till. Зокрема, через те, що не потрібно перевертати цілий пласт, це особливо актуально, коли сієш кукурудзу по кукурудзі, просто зміщуєш рядок сторону і все. Але тут проблема з рештками, в яких живуть личинки шкідників, залишається. Бо на наступний рік вони вилазять і пошкоджують нову кукурудзу. А за класики ми їх закопуємо в землю, де шкідники здебільшого не виживають. Тому зважаючи на всі фактори, поки здебільшого оремо. Та й для того, щоб перейти на strip-till, потрібне обладнання. А ми наявні кошти витратили на новий обприскувач New Holland Defensor.

Відпрацював він добре, хоч ми й пізно зайшли в сезон, через розміщення ворожих військ у Сумській області. Надавали його також в оренду. Якість обробки всім сподобалась. Немає пропусків і перекриттів, поле ідеально рівномірне під час вегетації. Агрегат має посекційне та пофорсуночне відключення й високу швидкість роботи – до 25 км/год. Утім, для належної якості обприскування, працювали до 20 км/год, а господарства, що наймали його в нас – до 18, а деякі й до 15 км/год. Річ у тім, що коли після коліс підіймається багато пилу, то він тягне за собою краплі препарату і гербіцид не працює. Працювали з нормою виливу 100-200 л/га. Систему захисту не коригували, бо придбали всі ЗЗР ще до війни.

Нещодавно робили аналіз ґрунту на 500 га, щоб розуміти, де можемо зекономити на добривах. Хочемо отримати карти по кожному елементу, щоб бачити потребу різних ділянок у фосфорі, калії чи азоті. Результати очікуємо в середині жовтня. Пізніше дослідимо й решту площ. Збирались виміряти ущільнення ґрунту, але не виходить через дощі. Плануємо також робити контури полів, оскільки маємо відповідне обладнання на техніці.

Дуже задоволені нашим автопілотом, який ми самостійно забрали й установили на початку війни. Операторам стало набагато зручніше працювати. Якість висіву покращилася, рядочки рівненькі. Можна сказати, що працюємо в напівавтоматичному режимі. Хлопці лише включають і виключають секції, а в рядок агрегат заходить самостійно. Раніше користувалися маркерами, що малюють лінії, на них витрачається багато часу. А завдяки автопілоту операції виконуємо набагато швидше та ефективно працюємо в темну пору доби. Якби в нас не спрацювали як слід гербіциди, через зміщення термінів обробки, то виконали б міжрядний обробіток з трактором, оснащеним цим автопілотом, і думаю було б дуже точно. Оскільки від традиційної технології поки не можемо відійти, то витрати оптимізуємо завдяки якісній техніці.

Раніше замість старого трактора придбали більш сучасний New Holland Т7070, потужністю 250 к. с., з автоматичною коробкою передач. Він виконує всі основні роботи й економить нам пальне, завдяки сучасному оснащенню.

Урожай збираємо комбайном New Holland СХ8.80. Придбали його торік і встановили на нього програму FieldView. Крім того, поставили, антену, що передає дані на різні пристрої. Так, я можу віддалено зі свого телефону спостерігати за тим, яка врожайність чи вологість зерна, у якому режимі працює техніка, коли зупиняється, коли збільшує швидкість. Таким чином повністю контролюю роботу комбайнера.

Загалом щодо технопарку, то бажань багато. Але всі плани стримує брак коштів. До того ж серйозною проблемою є дефіцит кадрів. Їх і так було обмаль, а тепер ще складніше, бо працівників забирають у ЗСУ. Та ми розуміємо всі обставини, знаходимо вихід у складних ситуаціях і працюємо далі, задля нашої перемоги!