Точка зору

Дзеркальна заборона імпорту агропродукції з ЄС необачна й небезпечна

Арсен Дідур
виконавчий директор Спілки молочних підприємств України

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) виступає проти дзеркальної заборони імпорту агропродукції з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії після 16 вересня, якщо ембарго на українську агропродукцію залишиться з боку цих країн.

Дзеркальні дії з нашого боку нічого, крім подальшої ескалації та закриття преміумринку ЄС для української агропродукції загалом і молочної зокрема, не принесуть.

Замість погроз у відповідь слід зосередитися на професійному захисті вітчизняного агропромислового комплексу. А саме розробити заходи публічного лобізму і доводити на переговорах із партнерами, чому експорт якісної та дешевшої української продукції вигідний споживачам єврозони і що від того виграє ЄС.

Ми у СМПУ впевнені: альтернативна продукція посилює конкуренцію та стимулює розвиток виробництв усіх країн, що торгують.

Замість лозунгів, які не будуть виконані, та махання прапором у відповідь, потрібно професійно відстоювати перед споживачами ЄС позицію, що дешевша українська продукція рослинництва – благо для Європи. Ця аргументація ляже в основу угоди при вступі України до ЄС. Щоб її підготувати й відстояти, потрібні холодні голови та витримка. Такий підхід ми всіляко підтримуємо.

Настрої щодо подальшої заборони української агропродукції, за інформацією СМПУ, роздмухують певні групи впливу, які не хочуть бачити Україну конкурентом після вступу до Євросоюзу. Піддаватися на дії цих провокаторів – необачно і небезпечно, бо вони лише чекають від нас емоційних і необдуманих вчинків.