Точка зору

Досвід вирощування лохини коштує дорого

Олег Кошовий
власник ягідної ферми «Кошик Лохини», Черкаська обл.

У мене як у початківця були певні побоювання щодо того, чи варто вкладати всі свої наявні ресурси у вирощування лохини. Тим не менше, у 2016 році, після ретельної підготовки ми почали висаджувати перші партії саджанців. За допомогою робітників розмітили поле, привезли торф, щепу та кору. Організували крапельний полив — саме ця частина технології вирощування виявилася найбільш затратною, хоча я знав, що без поливу не обійтися. Тут мені у нагоді став фах інженера, це дозволило деякі технічні питання вирішувати без додаткових витрат. Саме завдяки своїм знанням я самостійно доробив калібрувальний пристрій та подрібнювач для щепи і кори, підлаштував під потреби господарства конструкцію інших необхідних агрегатів. Завдяки цьому вдалося істотно зекономити. Але від інших втрат не вберегло.

Провальним для мене був 2016 рік, коли посадка рослин здійснювалася в умовах екстремальної посухи, до того ж вона була проведена технологічно невірно. Від початку я купував рослини у відомому українському розсаднику у Вінницькій області. Тамтешні консультанти, як виявилося потім, дали мені неповну інструкцію щодо закладання ділянки, через що була допущена низка помилок під час посадки. Серед іншого, неправильно були сформовані гряди, було замало компосту (як для моїх ґрунтів) — тільки 120 літрів на погонний метр. Кори було замало, гряда швидко просіла, але масштабу проблеми я спочатку не розумів. У 2017 році, на наступний рік після посадки, рослини почали масово гинути, а компанія –– продавець саджанців відхрестилася від моєї плантації. Усе це затримало розвиток мого господарства мінімум на декілька років: понад 7% рослин було втрачено назавжди, ще частина дала низький урожай. З іншого боку, ці помилки дали нам досвід на майбутнє. Як кажуть, за все треба платити, а досвід завжди коштує дорого. На сьогодні у мене понад 3 га площ під лохиною. Частина рослин висаджена у відкритий ґрунт, частина росте в контейнерах. У 2020 році у середньому з куща отримали до кілограма ягід. Але це нові рослини, і на повне плодоношення вони вийдуть пізніше.

Якби я стартував зараз, то плантацію засаджував би зовсім інакше. Я почав ретельно вивчати все те, що пов’язано з лохиною. Її властивості, особливості як агрокультури, перспективи ринку збуту для ягід. Шукав відповіді на питання, чому лохина стала такою популярною майже в усіх країнах світу, чому її споживання зростає. Ця ягода має не лише чудовий смак, безперечні лікувальні властивості, але й гарну транспортабельність. І це є визначальним для тих, хто ризикнув присвятити свій бізнес ягідництву. Взяти, до прикладу, суниці садові — вони неймовірно вимогливі до транспортування. Порівняно з ними лохина, на моє переконання, є суперовою ягодою. Звісно, ця ягода геть не проста й одна з найтяжчих у плані агротехніки. А ще відчутно затратна в кілька перших років вирощування. Вона потребує залізного терпіння, аби не покинути через величезну купу нюансів і труднощів уже розпочату справу.

Я не з тих господарів, які засаджують одразу великі площі, а потім викорчовують рослини, а таких прикладів наразі чимало. Біля нашої ділянки є ще пів гектара землі, хочу цього сезону посадити там суниці садові. Також у поточному сезоні переробляємо резервуар для води для поливу на 500 кубів, щоб забезпечити тижневий запас для плантації на випадок форс-мажору. Крім того, придивляюся обладнання для калібрувального цеху, щоб проводити післязбиральну доробку ягід, оцінюю ймовірні затрати на будівництво. Словом, у ягідництві постійно є куди інвестувати.

Поки що моя плантація не дає доходу — більше вкладаю, ніж отримую. Проте у 2021 році планую вийти в нуль. А на максимальну прибутковість розраховую через 3–4 сезони. Лохина –– одна із найдорожчих культур у закладанні та догляді, проте завдяки тривалому періоду експлуатації насаджень (вони можуть плодоносити 30–40 років) ці кошти цілком реально повернути, адже рослини не потрібно часто оновлювати. Знаю, що у США є ягідники, які дають гарні врожаї лохини 60 і більше років поспіль. Попри безліч нюансів, скажу чесно: навіть під час економічної кризи вкладати в ягідництво вигідно.