Точка зору

Дорога техніка – це не про збитки

Сергій Арсентьєв
заступник директора ПП «Трієл Агро», Херсонська обл.

Технопарк нашого господарства складається з недешевих агрегатів. Але дорога техніка – це не про збитки. Потрібно лише правильно прорахувати всі затрати на гектар і нівелювати можливі ризики за рахунок сучасного технічого оснащення.

У комбайні для мене головне – продуктивність, якість обмолоту та відсутність втрат. Але вирішальну роль відіграє налаштування збиральної техніки.

У нашому технопарку є три комбайни John Deere. Останній придбали цьогоріч, а перший – 4-5 років тому. Ми дуже задоволені ними. Дехто каже «дорого», але варто визнати – воно того коштує. У комплектації цих машин є все необхідне. Чого тільки варта система автоматичного регулювання ICA. Вона коригує всю роботу самостійно: обороти ротора, домолот, зазори на підбарабанні та решетах. Крім того, оператор має змогу контролювати роботу завдяки камерам. Ця система працює упровдовж усього дня і регулює всі процеси відповідно до підвищення температури, зміни вологості, тощо. Таким чином чудово компенсуємо людський фактор і разом з тим мінімізуємо втрати.

Важливим також є комфорт оператора, адже він безпосередньо впливає на якість роботи. Це є одним з вагомих факторів, яким ми послуговуємося обираючи техніку. Проте і в цьому питанні комбайни John Deere задовольнили наші потреби.

Кабіна машин має сучасне оснащення: гарний огляд, добре зовнішнє освітлення, датчики, інформативний дисплей. Усе дуже зручно. А на одному комбайні маємо преміум-кабіну. То там є все, що тільки можна вигадати для комфортної роботи оператора. Із суттєвих покращень – більш якісне освітлення та холодильник.

Уся наша техніка працює за навігаційними системами. Це хороша оптимізація під час збирання врожаю, бо немає перекритів чи «косинок». Потрібно лише обрати оптимальну швидкість і все виконується автоматично.

Ми повністю задоволені технікою John Deere, та ще й з дилером нам пощастило: офіс компанії «Агротек» знаходиться неподалік нашого підприємства й фахівці оперативно надають послуги в будь-який час доби. Сервіс дуже якісний.

Щоб підвищити ефективність господарювання, робимо картування врожайності. Для цього використовуємо програму FieldView від Bayer. Якраз нещодавно до нас завітали фахівці компанії, які дуже коректно здійснили перевірку нашої роботи та проконсультували. Платформа FieldView досить зручна, вона надає всю інформацію щодо посівів і роботи техніки. Втім, з нею потрібно навчитися працювати. Я досить часто чую від інших фермерів про те, що система начебто працює неправильно, некоректно зчитує дані. На це я можу відповісти лише одне: потрібно вміти користуватися таким програмним забезпеченням. Про це, звісно, має подбати керівництво господарства.

Та попри налагоджене виробництво, сільське господарство – це завжди ризик. Так, цьогоріч зіштовхнулися з проблемою вилягання посівів через дощі, грузнули комбайни. У таких випадках в нагоді стає бункер-накопичувач. Раніше ми придбали такий агрегат з об’ємом 30 м3 у «Заводу Кобзаренка» й почали вивантажувати зерно на ходу. Він має і ваги, і все необхідне обладнання для калібрування комбайну. Усе можна налаштувати з точністю до кілограма. Утім, для кращої оптимізації витрат цього року дуже знадобився бункер-накопичувач на 40 м3. Але знайти його в Україні стало надзавданням. Виявилось, що таку техніку вже розпродали до кінця вересня, а працювати потрібно було вже. Але, на щастя, ми знайшли потрібну модель у EGRITECH. Швидко вирішили організаційні питання й робота відразу полегшилась, простою немає.

Ось так оптимальні для потреб господарства агрегати дозволяють підвищувати ефективність агровиробництва, а інноваційні технології – успішно планувати діяльність і передбачувати ризики.