Точка зору

Добрий урожай з «електричного» поля

Сергій Косатий
керівник відділу маркетингу ТОВ «Енергетична Альтернатива»

Пам’ятаєте пісню Віктора Цоя «Я саджаю алюмінієві огірки на брезентовім полі…»? Саме це я нині роблю. Уже засаджено сотні гектарів штучними рослинами з дротів, металу, скла та напівпровідників, а у їхніх мідних жилах тече електричний струм. Для їх вирощування мені не потрібен дощ — хіба що для того, щоб змити зі скла пил, мені не потрібні бджоли, я не витрачаюся на добрива, дизельне пальне.

На моєму полі ви не побачите жодного працівника, хоча мої «жнива» тривають цілий рік. Я не перевожу зібраний урожай, не зберігаю та не охороняю його від шкідників. А збуваю його — за гроші, біля найближчого до поля електричного стовпа, перебуваючи за сотні кілометрів у комфортному офісі та спостерігаючи за процесом з монітора.

Чимало агропідприємців детально вивчали цю тематику. Багато хто встановив на даху генерувальну установку до 30 кВт і щомісяця, залежно від пори року, отримує від 5 до 30 тис. гривень, упевнений у поверненні інвестованих коштів за 3,5 роки.

Утім, застосування сонячних батарей не обмежується тільки отриманням електроенергії для підігрівання води, обігрівання приміщення чи продажу енергії в мережу.

Агропідприємства можуть отримувати значно більшу користь завдяки використанню сонячної енергії, ураховуючи, що 30–40% собівартості виробленої сільськогосподарської продукції становлять витрати на пальне та енергію. Крім того, енергія сонця може стати надійним інструментом для оптимізації робочих процесів у господарстві. Технологія використання сонячної енергії дозволить фермеру диверсифікувати свої ризики, зробити підприємство енергонезалежним і підвищить рівень продуктивності господарства.

Установлення сонячних панелей на дахах господарських будівель сприятимуть вирішенню низки завдань: забезпечення освітленням будівель підприємства, гарантування безперебійної роботи зернокомплексу, підтримання мікроклімату в теплицях, подовження світлового дня на молочній фермі для збільшення надоїв молока тощо.

Завдяки встановленню на дахах ферми синіх прямокутників розміром 2×1 м потужністю по 400 В можна припинити сплачувати за спожиту вдень електрику. А якщо оформити «зелений» тариф, то можна компенсувати нічне споживання шляхом продажу енергії, виробленої в день, і більше не витрачатись на електрику із загальної мережі.

І ще одне: завжди потрібно дивитися вперед – так ми побачимо тих, хто йде попереду. Наприклад, дізнаємося про досвід наших німецьких колег. Відомо, що сонце «працює» тільки вдень, і в п’ять разів краще літом, ніж взимку. Тому німці встановлюють поряд із

вкритим панелями корівником вітровий генератор на 10–30 кВт і двигун-генератор, що працює на біогазі. Так господар стає справді енергетично незалежним і завдяки відновлювальним джерелам енергії досягає європейських економічних показників.