Точка зору

Для конкурентності в ЄС українським садівникам не вистачає системності

Василь Фіцай
Директор Suedtirol Export

Наша компанія базується в Італії, в Больцано-Південному Тіролі, в регіоні де дуже розвинене садівництво. І ми експортуємо в Італію, Іспанію та Францію українські яблука. Вважаю, що наша країна може стати значним постачальником яблук до ЄС, якщо вітчизняні фермери будуть працювати більш системно.

Порівняно із минулим сезоном, експорт українських яблук у Європу в сезоні-2019-2020 у рази менший. Це пояснюється необґрунтовано високою ціною яблук на внутрішньому ринку.

Я, як експортер, вважаю, що українці платять за яблука дуже багато. Одна справа постачати їх по такій ціні в Європу, де є відповідний рівень доходів, і зовсім інший — продавати їх в Україні, де зарплати у три-чотири рази нижчі.

Ще однією проблемою експорту українських яблук до Європи — нестача великих калібрів — 80 міліметрів і вище. Українські садівники не хотіли продавати яблука калібрів 80 міліметрів окремо, довелося купувати пару партій калібром 75-80 міліметрів.

Перспективи постачання українських яблук в Європу є. Але українські садівники мусять працювати більш системно, мати порядок цінової політики. Я розумію, що кожен фермер робить значні інвестиції у свій сад, купує дорогі італійські саджанці, італійську техніку. Але якщо яблуко в Україні буде коштувати як в Європі, воно буде експортуватися лише в якісь далекі країни: Малайзію, Індонезію, де яблук не вирощують, постачають мало, коштують вони неймовірно дорого, якраз через труднощі вирощування та доставки.

Але в тих країнах Європи, куди ми продаємо українські яблука: Італія, Іспанія і трохи Франція — якщо вітчизняне яблуко не буде конкурентноздатним за ціною — на продажі можна не сподіватися.

Українські садівники тут дуже нестабільні. Минулого року яблук в Україні було багато, ціна низькою і експорт був бажаним напрямком збуту. Цього року ціна на яблука зросла неймовірно і експортувати українці вже не хочуть. Зараз нам пропонують українське яблуко по 60 євроцентів без тари. Навіщо ми будемо купувати сировину тут, якщо ми можемо в Італії купити таке саме, але упаковане?

В Українських магазинах ціна на яблука доходить до 25 гривень за кілограм, в Німеччині, в Італії — 40 гривень за кілограм, але при цьому зарплата у чотири-п’ять разів вища.

У такої диспропорції кілька факторів. У тому числі у бажанні українських бізнесменів швидко заробити. В Європейських фермерів заробіток – 10-20 відсотків, але протягом 20 років, і це більше сімейний бізнес, що передається у поколіннях. Тоді як в Україні сільське господарство — часто швидкий бізнес, де вклавши гривню, наступного року хочуть повернути дві.