Точка зору

Цукрова кукурудза дає заробіток через 90 днів

Михайло Нагорняк
директор ПП «Мнагор»

Протягом останніх десяти років площі посіву під солодкою кукурудзою в Україні стабільно зростають. Українські фермери під цю культуру останніми роками відводять 4–5 тис. га, польські –– 5–6 тис. га.

Серед факторів, які спричинили таке зростання, відзначають високу дохідність: так, з 1 га можна зібрати 40 тис. повноцінних качанів за ціною 5 грн. За таких умов валовий дохід становить 200 тис. грн, і це яра культура, яку можна збирати через 90 днів від посіву.

Компанія «Мнагор» однією з перших в Україні розпочала селекцію надсолодкої кукурудзи з умістом цукрів понад 20% та впровадила ультраранні гібриди, що достигають в ранні терміни в усіх кліматичних зонах України, а не тільки на Півдні, як було до цього.

Популяризації солодкої кукурудзи серед малих фермерських господарств сприяло й те, що овочівники навчилися конвеєрній технології вирощування та комбінування з іншими ранніми культурами. Відповідно, з’явилася можливість збирати два врожаї за сезон.

Господарники на Вінниччині, зокрема в південних районах, що межують із Молдовою, традиційно останні 15 років вирощують ранню редиску. Після її збирання спробували висаджувати солодку кукурудзу. Фермер із Київщини Павло Йосипенко спочатку висіває горох овочевий, а потім висаджує солодку кукурудзу. Тільки є одне але: гібриди треба обирати ранні, такі як Дейнеріс F1, Роттердам F1 або Фіона F1 (Солодка Мрія), оскільки з 22 червня день стає коротшим, тому пізні сорти не встигають дозріти.

Рання кукурудза підходить не тільки для пізнього (пожнивного) посіву, також це чудова культура для раннього та ультрараннього посіву для отримання найпершої продукції, а перші качани –– найдорожчі. Відомо, що перші качани можна продати по 10–15 грн за штуку, тоді з 1 га можна заробити понад 500 тис. грн.

Компанія «Мнагор», що однією з перших запропонувала ринку надранні гібриди, тепер відкриває ще дві новинки: Мармурова F1 та Білий Кролик F1.

Білий Кролик F1 –– перший вітчизняний молочно-білий гібрид, Мармурова F1 –– перша українська надсолодка біколор кукурудза. Унікальність її в тому, що качан містить 75% жовтих та 25%  білих зерен, його легко продати на овочевому ринку, адже одразу зрозуміло, що перед вами надсолодка смачна кукурудза, через це попит на унікальний гібрид Мармурова F1 завжди великий. Так само легко ідентифікувати Білий Кролик F1. За біологічними і генетичними показниками біле зерно дуже схоже на жовте, але зерна ніжніші, легші для шлунку, ніж у жовтої, адже містять велику кількість дієтичного волокна.

У США рівень споживання білої кукурудзи щороку зростає, а хітами продажу є комбіновані біколор качани. У цілому, солодка кукурудза у США займає площу до 200 тис. га. У Європі домінуючим виробником є Угорщина, де солодку кукурудзу вирощують на площі 35 тис. га, із них 25 тис. га –– на зерно для консервації.