Точка зору

Цього року суниці дешевими не будуть

Ірина Кобринець
консультантка з вирощування ягідних культур

Вже кілька тижнів на українських ринках продають іспанські суниці садові, на початку травня почали плодоносити суниці в теплицях і тунелях Закарпаття. Протягом цього тижня почнуть масово дозрівати суниці в закритому ґрунті й в інших регіонах України. Дозрівання у відкритому ґрунті почнеться ще пізніше, тож уже зараз можна говорити про те, що суничний сезон затримується.

Останні кілька років засвідчили, що ягідним плантаціям не так страшні зими, як страшні весни. Перезимовують плантації добре, сильних морозів в цю зиму також не спостерігалося. А от весни стали дуже проблемними. Спостерігаються значні температурні контрасти, коли вдень повітря прогрівається до +20 °С, а вночі опускається до +5 °С й нижче. Причому таку ситуацію можна спостерігати в різних регіонах України: Львівська, Черкаська, Чернігівська, Полтавська, Рівненська області. За таких умов рослина переживає сильний стрес, адже не може зорієнтуватися, як їй розвиватися далі. Особливо страждають ранні сорти.

Великої шкоди завдали ягідним плантаціям поворотні заморозки: подекуди 26-27 квітня температура опускалася до -4 °С, що призвело до істотного пошкодження квіток і зав’язей. Зберегти врожай вдалося тим, хто вживав превентивних заходів, зокрема, накривав рослини агроволокном. Не встигли рослини оговтатися, як на початку травня заморозки повернулися знову. У різних регіонах погодні фактори складалися по-різному, похолодання було різної інтенсивності, заморозки спостерігалися в різні дні і неодноразово. Останні очікуємо ще 10-12 травня.

Звісно, що в умовах стресу в рослин розвиваються специфічні хвороби, зокрема гнилі, тож це треба мати на увазі і здійснювати превентивні обробки. Також варто слідкувати за живленням, не намагатися надто стимулювати рослини до росту, особливо якщо вони в стресі і виснажені. В таких ситуаціях краще поступово виводити рослини зі стану заціпеніння, підживлювати їх амінокислотами й мікроелементами.

Традиційно вже в перший тиждень травня на ринок починають масово надходити суниці садові із закритого ґрунту з різних регіонів України. Цього року початок ягідного сезону запізнюється ще й через велику кількість похмурих днів у березні-квітні. Для суниць вкрай потрібне сонце, ця рослина краще розвивається за прохолодної, але сонячної погоди. Скажімо, для малини велика кількість сонячних днів не є критичною, адже ця рослина не така вимоглива до світла. З суницями – інакше.

Весняна повінь Західну Україну майже не зачепила, хоча мені відомо, що в північних і деяких центральних регіонах із цим були проблеми. У ягідних культур доволі тендітна коренева система, яка може не витримати навіть короткочасного, не те що тривалого підтоплення, навіть якщо самі рослини перебувають у стані спокою. Це може критично позначитися на здоров’ї рослин і на врожайності в подальшому.

Нині ціна на суниці на ринках Західної України тримається на позначці 200-250 гривень за кілограм. Повторюся, це переважно іспанські ягоди, а також перші поставки ягід із Закарпаття. На цьому тижні почала плодносити суниця в теплицях на Львівщині, і вона теж ось-ось з’явиться на ринку.

Найближчим часом підстав для зниження ціни не спостерігається. Перша причина — затримка сезону плодоношення, друга — істотне подорожчання собівартості вирощування. Споживачі мають враховувати, що за останній рік істотно подорожчали всі засоби захисту і добрива, техніка й електроенергія. До цього варто ставитися з розумінням і цінувати працю фермерів. Звісно, ближче до піку сезону ціна буде знижуватися, але навряд чи вона зменшиться до рівня попередніх років. Минулого року на Львівщині навіть у пік сезону суниці садові не були дешевшими за 60 грн/кг. Думаю, що цього року ягоди дешевшими теж не будуть.