Точка зору

Цього року ми покращили технологію вирощування цукрових буряків

Володимир Нікітчук
агроном «Україна-2001» (Хмельницька область)

Цього року ми вирощуємо цукрові буряки на площі 6 тис. га, що відповідає рівню минулого року. Збирання коренеплодів уже розпочали, однак про показники середньої врожайності говорити рано. 

Якщо говорити про 2018 рік, то торік урожайність цукрових буряків була рівні 55 тонн/га. Цей показник є середнім для нашого підприємства. минулого року була спекотна весна, що сприяло масовому пошкодженню рослин шкідниками, зокрема сірим довгоносиком. Також довелось нам сіяти насіння в сухий ґрунт, через що добитись сходів було важко. 

Зауважу, що в 2019 році в нас теж була проблема зі сходами цукрових буряків через відсутність опадів. Однак цього року ми покращили підготовку ґрунту до сівби цукрових буряків ще з осені і тому картина була вже дещо кращою, ніж торік. 

Зокрема, до нового сезону вирощування цукрових буряків ми закупили додаткову техніку: важкі ґрунтові борони та нові сівалки. Використання нових борін дозволило нам покращити технологію підготовки ґрунту: ми з осені проводимо дві культивації і важкими боронами закриваємо повністю ґрунт, щоб якомога більше мінімізувати втручання в ґрунт навесні. Тобто весною ми одразу вносимо добрива в ґрунт і сіємо насіння. 

Крім цього, завдяки купівлі нової техніки ми покращили процес сівби. Для цього закупили нові 24-рядні сівалки Kverneland Monopill. Сіємо цукрові буряки зі стартовими добривами для того, щоб початок сходів відбувався краще. 

Для сівби використовуємо насіння KWS, Strube і Florimond Desprez. Частково взяли на вирощування SESVanderHave. Найбільша частка у нас насіння KWS, потім – Strube. Останнім часом збільшуємо частку насіння Florimond Desprez і задоволені ним, це насінням нам надсилають одразу з заводу з Франції. 

Під час виробу сортів частково сіємо дослідні ділянки, але в основному вибираємо їх згідно з рекомендаціями каталогів. Наприклад, ми висіваємо майже всю лінійку насіння KWS, також сіємо нові сорти. 

У нашій компанії є проблема на полях з цистоутворюючою нематодою, відповідно ми багато купуємо насіння, яке є стійким до цієї нематоди. Проблема з нематодою виникла через насичену сівозміну. Звісно, ми дотримуємось науково-обгрунтованої сівозміни, однак згідно з норм, цукрові буряки повинні висіватись на тому ж самому полі на 4-6 рік, ми ж сіємо на 3-4 рік. Таке насичення сівозміни сприяє розвитку різних хвороб, зокрема цистоутворююча нематода за цей час просто не встигає загинути. Цукрові буряки ми сіємо тільки по стернових попередниках. 

Також зазначу, що цього року ситуація зі шкідниками на полях у нас є кращою ніж торік. Як я вже казав, торік нам найбільше шкодив сірий довгоносик, однак цього року ми мали дощову ранню весну, трішки змінили захист та покращили технологію боротьби зі шкідниками. Наприклад, наша нова сівалка дозволяє сіяти насіння одразу з інсектицидами. Внесення інсектициду відбувається відразу в ґрунт, препарат вступає в реакцію та виділяє газ, який не дозволяє розвиватись шкідникам.