Точка зору

Цієї зими Україна без овочів не залишиться

Олександр Колодницький
заступник директора ПП «ІМПАК»

Цей рік для нас, як і для всієї країни, був непростим, але ми майже не змінили наші плани щодо вирощування картоплі та овочів борщового набору, хоча деякі корективи все ж вносити довелося.

У нас є два виробничі майданчики: один знаходиться в містечку Андрушівка, другий — у селі Словечне Овруцького району на Житомирщині. На щастя, наші землі в окупацію не потрапили, активні військові дії на них не велись.

В Андрушівці ми посадили 230 га картоплі і, як завжди, посіяли 43 га моркви та 11 га столових буряків. Але в Словечному у зв’язку із військовими діями та близькістю кордону посадили тільки 100 га картоплі тих сортів, що в Андрушівці не дуже добре ростуть.

Цибулю цього року ми не сіяли, бо не планували цього робити, не мали відповідних добрив і ЗЗР.

Посадка картоплі пройшла за хороших погодних умов, але потім почалася повітряна посуха, тож погода була несприятливою для розвитку сходів, особливо на богарі. Звісно, через посуху в підсумку врожайність картоплі невисока. У середньому, на богарі плануємо отримати десь 30 т/га. на поливі має бути більше, але поливну картоплю ми ще не копали.

Проблема в тому, що вже три тижні у нашій місцевості майже щодня іде дощ, тож ми викопали лише 14 га картоплі. Викопану почали возити в торговельні мережі.

Хоча моркву ми ще масово не збирали, вже видно, що вона високої якості, урожайність прогнозуємо нормальну, на рівні 90-100 т/га. Через дощі моркву поки зібрали лише з 5 га.

Сходи столових буряків цієї весни отримали рвані, неоднорідні, бо дощів не було, вони пішли лише в липні, перед жнивами. Прогнозуємо врожайність буряків до 50 т/га, а зібратимаємо до 1 жовтня. Теперішні дощі нам дуже заважають.

Звісно, що рік був непростим. Були проблеми з пальним навесні, бо пального не можна багато запасти. Тепер пальне є, але його ціна зросла в рази. Пестициди й добрива ми придбали ще до Нового Року, тому нічого й не змінювали в технології, але наступного року плануємо переходити в економний режим, тобто використовувати менше добрив.

Наступного року обов’язково будемо вирощувати й картоплю, й моркву, й буряки. Цибуля під питанням, адже для неї потрібно додатково закуповувати добрива, засоби захисту рослин – а це все гроші, які ще треба отримати за нинішній урожай.

Ми, як і раніше, укладаємо договори з торговельними мережами, возимо продукцію на Одесу, Львів, Київ. У нас є миття й фасування, тож продовжуємо працювати, як і раніше, але трохи в менших обсягах, бо на миті й фасовані овочі попит знизився, населення хоче дешевшої продукції.

Картоплі в Україні вже достатньо на ринку, тому й ціна невисока. На моркву та буряки ціни тримаються за інерцією: на ринку зовсім не було традиційної ранньої південної моркви. Але незабаром господарства Центру й Заходу почнуть її копати, тоді й ціна впаде. Головне, що цієї зими Україна без овочів не залишиться!